Steve McCurry: совети за совршена композиција во фотографиите

Фоторепортерот Steve McCurry е најпознат по впечатливиот портрет на авганистанското девојче од 1985, кој бил на насловната страница на списанието National Geographic. Оттогаш, McCurry, големиот мајстор на зграпчувањето на приказните во единствени фотографии, е посветен на предавањето на тајните на репортерската фотографија.

Во овие негови совети, собрани од богатата работа на McCurry, тој открива како да се постигне најдобрата композиција на фотографиите, што помага тие да станат моќно и ефектно средство за бележење на реалноста.

Правило на третините

Предметите, важните елементи и деталите што ве интересираат ставете ги по овие линии:

Steve McCurry: совети за совршена композиција во фотографиите

Водечки линии

Користете ги природните линии за да ги водат очите низ сликата

Steve McCurry: совети за совршена композиција во фотографиите

Дијагонали

Дијагоналните линии создаваат одлично движење

Steve McCurry: совети за совршена композиција во фотографиите

Врамување

Користете постоечки, природни рамки, како прозорците и вратите

Steve McCurry: совети за совршена композиција во фотографиите

Фигури и тло

Најдете контраст меѓу предметите и земјата

Steve McCurry: совети за совршена композиција во фотографиите

Исполнете ја рамката

Приближете се до вашите предмети

Steve McCurry: совети за совршена композиција во фотографиите

Око што доминира во центарот

Поставете го доминантното око во центарот на фотографијата

Steve McCurry: совети за совршена композиција во фотографиите

Шаблони и повторувања

Шаблоните се естетски привлечни. Но, најдобро е кога шаблонот се разбива.

Steve McCurry: совети за совршена композиција во фотографиите

Симетрија

Симетријата му годи на окото

Steve McCurry: совети за совршена композиција во фотографиите