[Став] Зошто светот го игнорираше убиството на 2000 луѓе во Нигерија?

Изминатава недела беше ужасна за Франција. После тридневното дивеење во кое терористи убија 17 луѓе, во канцелариите на „Charlie Hebdo“ и во еврејски супермаркет, еден од напаѓачите се уште е на слобода. Се проценува дека повеќе од 3.7 милиони луѓе излегоа на улиците во Париз на солидарен марш, откако нападот и последиците од него, продолжуваат да доминираат на насловните страници.

Но, илјадници километри подалеку, една друга криза беше во голема мера игнорирана. Милитантите на Боко Харам во Нигерија извршија масакр од неверојатни размери во државата Борно. Во период од неколку дена, терористичката група уби повеќе од 2000 луѓе во градот Бага, како и во 16 соседни градови и села, со запалување на цели заедници до тлото.

Amnesty International го опиша нападот како „најкрвавиот масакр“ на терористичката група до денес, а Guardian објави дека локалните групи за одбрана се откажале од броење тела кои останале да лежат на улиците.

Според секоја објективна мерка, ужасниот масакар на Боко Харам би ја засенил трагедијата во Франција со тоа што крвопролевањето во Нигерија е опишано како едно од најголемите терористички напади во современата историја. Но, има еден проблем, веројатно, не сте слушнале за тоа, сè досега.

Каде е меѓународниот притисок за овие незападни и муслимански жртви на тероризмот? Терористичките напади во Борно и во Париз се одвиваа во иста временска рамка, но приказната во Франција генерираше 50 пати повеќе вести низ светот.

[Став] Зошто светот го игнорираше убиството на 2000 луѓе во Нигерија?

Тишината не е случајна. Постојат јасни двојни стандарди кога се зборува за западни vs. незападни и муслимански vs. немуслимански жртви на тероризмот. Терористичките напади против  Западот, како и против немуслиманите особено, се сензационалистички во медиумите, додека оние кои се однесуваат на незападните и за муслиманите се нормализирани и се третираат како „business as usual“, генерирајќи ограничен јавен интерес , а со тоа и ограничени реакции од активистите и институциите кои би можеле да направат промена.

Ова несовпаѓање во покривањето на настаните покренува важни прашања во врска со начинот на кој медиумите зборуваат за проблемите со тероризмот и дали западните новински агенции кои остро го опфатија масакрот врз „Charlie Hebdo“ некогаш би ги жалеле незападните и муслимански жртви на тероризмот. И резултатот покажува: извештаите за незападните жртви на тероризмот обично се игнорирани или површни освен ако не се дел од некоја приказна за слобода и цивилизација под напад од исламистички екстремизам.

Дали вниманието врз „Charlie Hebdo“ е навистина за напад врз слободата на говорот? Не мора да значи. Еден ден откако десет новинари-белци беа трагично убиени во „Charlie Hebdo“ , двајца новинари од Тунис, Sofiene Chourabi и Nadhir Ktari беа убиени од војници на Исламската држава во Либија и не добија речиси никакво покривање за нивната жртва.

Последната фотографија на туниските новинари Sofiene Chourabi (десно) and Nadhir Ktari (лево) кои беа егзекутирани од Исламската држава во Либија минатата недела. Извор: France24

Последната фотографија на туниските новинари Sofiene Chourabi (десно) и Nadhir Ktari (лево) кои беа егзекутирани од Исламската држава во Либија минатата недела. Извор: France24

Покрај тоа, Комитетот за заштита на новинари покажа дека повеќе од половина од убиените новинари во 2014 година биле муслимани, иако меѓународниот медиумски дијалог минатата година се фокусираше речиси исклучиво на обезглавувањето на американски новинари James Foley и Steven Sotloff од војници на Исламската држава и за смртта на други новинари-белци како Camille Lepage.

„Повеќе од половина од 61 новинари убиени во 2014 година биле муслимани, многумина работеле во земји со конфликт како Ирак, Сирија, Пакистан и Сомалија“, пишува Rafia Zakaria за Ал Џезира Америка.

„Но, малкумина добија признание и комеморација што им се доделуваат на западните новинари или дел од оние кои работат во западните медиуми“.

Ако ова беше единствено прашање за тоа кој ја брани „слободата на говор“, тогаш меѓународните медиуми би има дале чест на резултатите од жртвите на незападните и муслимански новинари кои загинале при извршување на службената должност.

Повеќето жртви на тероризмот се муслимани и не се од Западот, но ретко им посветуваме внимание. Проценките на Центарот за борба со тероризмот на Воената академија во Њујорк велат дека помеѓу 2006 и 2008, 98% од жртвите на Ал Каеда биле луѓе кои не живеат во западните држави. Мнозинството од овие жртви биле муслимани.

Друг извештај од минатата година од Институтот за економија и мир констатира дека глобалната смртност од тероризам се зголемува во последната декада. Најмногу жртви имало во Ирак, Авганистан, Пакистан, Нигерија и Сирија – сите незападни земји со голем процент на муслиманска популација.

Извештајот исто така експлицитно го поврзува порастот на терористичките напади во овие земји со војната на Америка со тероризмот, но медиумите продолжуваат експлицитно да ги изоставуваат или притајуваат овие жртви на тероризмот, освен ако нивните приказни не може да се искористат како разгорување на исламофобија.

Медиумите сè уште нудат искривена претстава на муслиманите. На пример, медиумските пишувања за француските напади му дадоа малку внимание на Ахмед Мерабет, 42-годишниот алжирски муслимански чувар на весникот „Charlie Hebdo“, кој исто така беше убиен, и се фокусираа на многу од белите новинари и уредници кои починале. Покрај тоа, меѓународните медиуми експлицитно го испуштија идентитетот на муслиманот од Мали – Lassana Bathily, кој ги спаси купувачите за време на опсадата на еврејскиот кошер супермаркет, притоа повторувајќи дека терористите биле „исламисти.” Други медиуми пак, се фокусираа на оваа разлика и ја третираа како шокантно откровение: Муслиман сакал да ги спаси Евреите! Колку племенито!

 Lassana Bathily, муслиманскиот херој од Мали кој ги криеше купувачите во еврејскиот супермаркет во ладилникот, за време на заложничката криза во Париз.


Lassana Bathily, муслиманскиот херој од Мали кој ги криеше купувачите во еврејскиот супермаркет во ладилникот, за време на заложничката криза во Париз.

Ова остриот контраст на медиумските наративи за исламот што доминираат во меѓународните наслови. Западните медиуми ја фиксираа покриеноста минатата година на Малала Јусуфи, млада муслиманка и женски активист од Пакистан, која беше застрелана од страна на Талибанците на пат кон училиште. Многу медиуми ја користеа нејзината приказна за да ги унапредат едностраните приказни за исламот, за угнетувањето на муслиманските жени и Пакистан пошироко, додека ги прескокнаа нејзините критики за американската дрон програма за беспилотна летала, која не одговара на овие приказни.

Значи каква врска има со Нигерија? Боко Харам стигна до меѓународните наслови во 2014 година за киднапирање 276 девојки од училиште во Chibok во државата Borno. Нигериските активисти започнаа кампања со хаштагот #BringBackOurGirls кампања, со која се бара одговорност од нигериската влада.

Но, по две недели од мало до без медиумско покривање, странските новинари одеднаш почнаа да го опишуваат Боко Харам како „талибанците“ од Нигерија, фокусирајќи ја приказната за војната на исламските фундаменталисти врз едукацијата на жените наместо на структурните и бирократските недостатоци на нигериската влада.

Вистинската приказна за Боко Харам и Chibok девојките не можеше да биде подалеку од вистината. Прво, девојките од Chibok, како и Боко Харам милитантите, се муслимани, и иако Талибанците и Боко Харам се терористички групи кои се повикуваат на “исламистичка” реторика, историјата на Боко Харам е многу поразлична од онаа на Талибанците. Покрај тоа, Боко Харам редовно цели момчиња во нападите, но тоа е, исто така, е изоставено од приказната.

Западот и неговите медиуми погрешно го конструираа наративот и го претставија #BringBackOurGirls хаштагот како „војна врз жените” за да се оправда проширеното присуство во регионот на Западната војска. Неколку месеци подоцна, и покрај тоа што распоредија во регионот десетици трупи војници од САД, Франција, Канада, Израел и Велика Британија, ниту една од девојките се уште не се спасени од страна на армијата до денес. Ако глобалната реакција на колењето од овој викенд е некаква индикација, ние едноставно се преселивме од тековната битка на Нигерија против милитантите, на други попривлечни теми.

Зошто тоа е важно. Извештаите за незападните жртви на тероризмот обично се ограничени, освен ако тие не можат да послужат на одредена агенда, и тоа повторно го видовме минатата недела со морничавата тишина на медиумите околу масакрот на Боко Харам врз илјадници жртви во државата Bornо. Овде нема приказни за „исламска војна врз жените”, и во нападот не беа убиени луѓе од Западот. Тоа едноставно беше терористичко насилство од невиден размер извршено врз Нигеријци, од кои многумина беа муслимани.

Ние се уште не сме сигурни за целосните размери на насилството во Baga и соседните градови, но она што го знаеме е запрепастувачки. Baga, град со 10.000 луѓе, сега е „практично непостоечки”, според Musa Alhaji Bukar, висок владин функционер од регионот. Стотици тела скапуваат и се оставени како ѓубре на улиците. Цели градови и села биле запалени, а илјадници луѓе морале да бегаат во езерото Чад, каде што тие се соочуваат со глад, дехидрација и нападите од диви животни, додека чекаат спас на нестабилни островца од песок. Ова е еден од најголемите терористички напади во историјата, и Боко Харам се надоврза на него, со тоа што натера 10-годишно девојче да се саморазнесе на пазар во Maiduguri оваа сабота, при што загинаа уште најмалку 10 лица.

[Став] Зошто светот го игнорираше убиството на 2000 луѓе во Нигерија?

Исто како што луѓето стојат во знак на солидарност со Французите и го критикуваат терористичкото насилство кои трагично одзеде 17 животи, ние исто така мора да застанеме во знак на солидарност со Нигеријците и да го осудиме масакрот на Боко Харам на 2.000 луѓе. Животите на муслимани и не-западните жртви на тероризмот исто така се важни, дури и ако игнорирањето на овие приказни од мејнстрим медиумите може да индицира поинаку.

Автор: Mikael Owunna

Извор: mic.com