Северна Кореја воведува сопствена временска зона

Северна Кореја денеска најави дека воведува своја временска зона која ќе се нарекува „Пјонгјанг“, така што актуелното време ќе го врати назад за 30 минути.

Локалното време во Северна Кореја и Јужна Кореја и Јапонија е исто, девет часа понапред од Гринич, кое е воведено од Јапонија додека управувала со Кореја од 1910 до 1945 година.

Новата временска зона ќе почне да се применува на 15 август, на 70-годишнината од ослободувањето на Кореја од јапонското управување и крајот на Втората светска војна.

Професорот по севернокорејски студии на Универзитетот во Сеул, Јанг Мо-јин истакна дека ваквиот потег на Пјонгјанг веројатно има за цел со антијапонските националистички чувства да се зајакне лидерството на Ким Јонг-ун.

Јужна Кореја тврди дека ја користи истата временска зона како Јапонија, бидејќи е попрактично и согласно меѓународната пракса.