Продажна изложба на дизајнерски производи утре во Јавна соба

Во Центарот за дизајн и иновации Јавна соба, утре (6 февруари) ќе биде отворена продажна изложба на дел од проектите од областа на креативните индустрии кои беа финансиски поддржани од Министерството за култура во 2015 година.

На настанот ќе бидат изложени парчиња накит, облека, мебел и други дизајнерски производи со практична и применлива вредност создадени од 17 млади креативни практичари. Продажната еднодневна изложба за сите заинтересирани ќе биде отворена од 12 до 20 часот.

Започнувајќи од 2013 година, Министерството за култура во континуитет објавува Годишен конкурс за финансирање проекти од национален интерес во културата од областа на креативните индустрии со кој се поддржани повеќе од 200 проекти, соопштија од Министерството. оттаму додаваат дека целта е да се поттикнат младите луѓе да го развиваат својот креативен потенцијал и иновативни размислувања, да се анимираат и охрабрат креативците од своите идеи да искреираат оригинални и уникатни дизајнерски производи.