Претставата „Метод“ ќе се игра во Народен театар Охрид

Најпоставуваниот современ шпански текст во регионот „Метод” (El mètode Grönholm) од Жорди Галсеран, повторно е ставен на репертоарот на Народен театар Охрид, во четврток (13 јуни) со почеток во 20:00 часот.

Претставата е во режија на Ирена Стеријовска, а во неа играат: Стрезо Стаматовски, Ивица Цонев, Елизабета Стефановска и Јаков Спасов.

Претстава зборува за последносто интервју на финалните четири кандидати за висока позиција во голема интернационалана компанија. Во оваа приказна, преку интриганта сатира кон модерното сфаќање на капитализмот и општеството воопшто, се анализира природата на човекот. Концептот го поставува човекот во инфериорна позиција во однос на “големата слика” и го поставува прашањето колку голема е всушност “големата слика”?

Преку интензивните трилер ситуации се игра со публиката и она што таа мисли дека го знае, исто како што дејствието си игра со ликовите и она што тие мислат дека го знаат. Така се создава еден модерен психолошки трилер со интензитет и темпо што ја вовлекува публиката толку активно да ги прати заплетите што и самата станува петтиот лик во оваа пиеса, појаснува режисерката Стеријовска.