Повик за работилница за звук со Владимир Ракич на „МакеДокс“

Единаесеттото издание на фестивалот на креативен документарен филм „МакеДокс“, под мотото „Слеј се со тишината“, ќе се фокусира на дизајнот на звук. Шест проекти во различни фази на продукција ќе бидат одбрани за работилницата за звук „Звукот го обликува филмот, филмот го обликува звукот“ со Владимир Ракич, која ќе биде поделена во фази од крајот на јуни до крајот на август.

Работилницата за звук е наменета за режисери, монтажери и/или дизајнери на звук со документарен проект во фаза на пред-продукција, продукција или постпродукција, продуцирани или ко-продуцирани во една од следните земји: С. Македонија, Србија, Хрватска, Словенија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Албанија, Бугарија, Грција, Косово, Романија и Турција.

*Доколку проектот е во фаза на пред-продукција, треба да се опише зошто авторите сметаат дека звукот е важен во оваа фаза на развој.

Периодот на аплицирање за учество на работилницата е од 13 јуни до 22 јуни, а резултатите од селекцијата ќе бидат објавени на 26 јуни. Првата групна сесија ќе се одржи на почетокот на јули. Ќе следуваат 3-4 индивидуални работни сесии: во текот на јули и август (датумите ќе бидат дополнително определени во договор со менторот). Последната сесија ќе се одржи за време на МакеКоПроДокс форумот во август (презентација на резултатите од работилницата). Работилницата ќе се одвива на англиски јазик.

Краен рок за аплицирање е 22.06.2020.

Владимир Ракич (1974, Нови Сад) е композитор и дизајнер на звук кој живее и работи во Амстердам. Повеќе од 15 години активно работи на дизајнот на звук и соработувал со повеќе познати документаристи. Држи работилници за звук на Холандската академија за филм во Амстердам.

За учество на работилницата за звук потребно е да се пополни формуларот.

„Во формуларот треба да прикачите:

*Линк до последната монтирана верзија од филмот

*Линк до видео пријава во која треба да одговорите на следните прашања:

  1. На кратко претставете се и опишете го вашиот проект.
  2. Како започнавте да го развивате овој проект?
  3. Во која фаза на продукција е проектот моментално?
  4. Ве молиме опишете зошто сметате дека оваа работилница е важна за вашиот проект и кои се вашите очекувања од неа?
  5. Дали вашиот проект има некој посебен проблем со дизајнот на звук и кои се нештата што би сакале да ги потенцирате за време на работилницата?

*Ве молиме да приложите линкови за преглед и преземање“, стои во повикот за работилницата.

Фестивалот „МакеДокс“ годинава своето 11-то издание ќе го одржи од 19-ти до 26-ти август.