Победнички есеј: Како да се реши невработеноста кај младите

Макс Кирби, кој вели дека никогаш не било подобро време да се биде млад,  освои 10.000 фунти пишувајќи ги своите мисли за тоа како да се намалила невработеноста. Во продолжение прочитајте го неговиот успешен есеј во целост.

Победничкиот есеј: Како да се реши невработеноста кај младите

Еден од пет млади луѓе во Британија се невработени, што е двапати повеќе од стапката за работна сила во целост. И (привремено, се надевам) јас сум еден од нив. Сепак, убеден сум дека немало подобро време за да се биде млад. Светот е преполн со можности, секој ден, нови пронајдоци и одговори на прашања за кои никогаш не би помислиле да ги поставиме.

Време е да се справиме со невработеноста кај младите, како што рекол Ајнштајн „ не можеме да ги решиме проблемите со користење на истото размислување со кое сме ги создале“. Генерациите не треба да се прашуваат „зошто јас?“, туку „зошто да не?“

Прво, мораме да го усвоиме правилниот начин на рамислување: позитивност во секоја смисла и глобални амбиции. Оптимизмот не потекнува од промените, туку од препознавање на можностите кои се нудат.

Доживотната работа повеќе ја нема, но постои монотонијата на кариерната моногамија. Меѓународната конкуренција е зголемена, но исто така отвара нови можности за во странство. Woolworths, Borders и Comet нема пак да вработуваат, но ако Amazon ги однесе долу, истовремено овозможува самостојните трговци и надежните автори да освојат поширока публика како никогаш досега.

Ајде да ја заборавиме незадоволената носталгија и да се свртиме кон срцето на проблемот. За една деценија невработеноста кај младите е во пораст, а вината не може да биде ставена само на финансиската криза, но таа може да не научи да се спротивставуваме на лесните претпоставки.

„Образованието е се подобро“, но ако неселективно се доделени највисоки оцени, дали испитните одбори наликуваат на агенциите за кредитен рејтинг?

„Сите мора да одат на факултет“, но бидејќи домувањето се „урна“ кога понудата ја надмина побарувачката, дали сме изненадени што истото се случува и со дипломираните студенти?

„Студирањето секогаш е одлична инвестиција“, сепак претераното влијание може да ги урне банките, па дури и владите, па би требало ли студентите да продолжат со рекордните долгови за студирање, само со пустата желба како колатерална штета?

Реформата на образованието треба да биде приоритет. На универзитетско ниво, онлајн курсевите им овозможуваат на студентите подобро да се вклопат во програмата која ги задоволува нивните интереси. Тие им обезбедуваат конкуренција на веќе постојните институции  – ајде да ги поддржиме. „ DYI“ (направи сам) пристапот на студирање е повеќе од потребен и навистина,  најдобрите кодери се самоуки.

Ние би требале да го спонзорираме претприемништвото како коосновачот на PayPal, Питер Тил, кој ја направи „20 под 20“ иницијативата со која се поттикнуваат младите луѓе да веруваат во себе, наместо да се плашат од неуспех. Ние треба да го отфрлиме снобизмот и да сфатиме дека реалните светски искуства, како што се патувањето или волонтирањето може да доведат до поголема корист отколку тесните, крути и скапи додипломски студии, на кои погрешно тотемски им се дава значење.

На училиште, исто така, треба да нудат курсеви со бизнис содржина која би им помогнала на учениците полесно да најдат работа со завршување на образованието.

Работодавците сега имаат многу поголема улога. Тие очекуваат луѓето континуирано да се обучуваат и преквалификуваат . Пред десет години немаше Андроид програмери, па зошто да не започнете помлади?  Наместо да се жалиме дека новите вработувања ќе не начекаат неподготвени, компаниите треба да се поврзат со нив порано, обезбедувајќи ментори и предавања за стопанството, поддржувајќи го концептот на “талент инкубатор”. Тоа ќе го подобри нивниот бизнис и ќе им даде на младите луѓе чувство на одговорност и цел. Да не ги спомнуваме повеќето разични правци на истото  работното место.

Трето, ајде да го охрабриме менторството. Пред неколку години работев со Prince’s Trust програмата за пилоти каде се стационирани ментори од најсиромашните области во земјата. Ние допревме до младите луѓе кои често немаа никој друг за да им помогне да напишат CV,  да аплицираат за обука или подготовка за интервју. Видов како охрабрувањето и мотивација може да направат чуда за нивното размислување и морал, и оттаму за нивната вработливост. Компаниите, групите во заедницата, сервис ветераните  и индивидуалните волонтери (тоа сме јас и ти) сите треба да се вклучат. За запоставените млади, особено добар ментор претставува и сидро и едро.

Четврто, ние треба да ја фокусираме нашата енергија каде што проблемот е најизразен, во средините каде што растат плимата и осеката и обично ги  „издигнуваат сите чамци“ а единствено урнатините се скриени. Никој не е поочаен колку децата од невработените семејства: без да имаат позитивни примери околу себе, нивните прилики за наоѓање на подобро вработување се уште полоши. Како можеме да го реформираме социјалниот систем за понатамошен поттик за работа, со што би можеле да им помогнеме на луѓето повторно да бидат избрани? Тоа бара  човечност, исто така.

Ние, кои сме биле среќни да имаме добра работа, добро образование, сакано семејство, треба да ја вратиме услугата. Не е доволно да се каже, „Јас го плаќам данокот”.

Граѓанското општество не може самото да се развие во злато, за тоа потребна е љубов. Вовед, референца, приемчиво уво, не е потребно да се даде многу за да се помогне некому . Спорно е да се каже, „заедно сме во ова“. Но сигурно сме посилни заедно.

Конечно, ние треба да ги отстраниме бариерите за создавање на работни места. Националното осигурување на работодавачите им ја зголемува цената за вработување и ако сакаме да ја поддржиме вработеноста, мора да има попаметни начини за зголемување на приходите од оданочувањето за работните места. Ние, исто така, треба да погледнеме повторно во добронамерните закони за труд кои што ги штитат  работниците, кои често ги попречуваат бизнисмените барајќи одговор за промени и вработување на нови таленти. Секако дека ова не го прави персоналот побезбеден, не во General Motors, Hostess Brands или Scandinavian Airlines, но и тоа не е објаснување зошто невработеноста сеуште останува најголемиот проблем кај младите.

Таа има длабоки корени. Наставниците и родителите, бизнис лидерите и политичарите имаат клучна улога, но тоа нема да биде лесно, или како што вели фразата на Шумпетер „нема ништо без жртвување“.

Сепак, креативноста е она што ние младите умееме да го направиме најдобро. Нашите свежи, радикални и позитивни умови мора да ги искористиме за иницијатива и постојано да ја обновуваме сликата за иднината среде виорот на сегашноста.

Нам ни се потребни лидери. Ова е работа за младите, веднаш.

Извор: Telegraph