Петмина убиени во вооружен инцидент во новинска редакција во Мериленд

Петмина се убиени при вооружен напад на новинската редакција на весникот „Капитал“ во Анаполис, Мериленд.

Идентитетот на убиецот се уште не е откриен од полицијата, но повеќето медиуми известуваат дека станува збор за 38-годишниот Џарод Рамос, кој претходно го тужел весникот за клевета во 2012 година.

Тој се наоѓа во притвор и полицијата го истражува неговиот дом. Од полицијата известија дека на нападот му претходеле закани преку социјалните мрежи.

Петте жртви се вработени во весникот, и нивни колеги од целиот свет упатуваат сочувство.

Уредникот на весникот Чејс Кук преку Твитер соопшти дека не се откажуваат и дека „утре ќе го објават проклетиот весник“.

Во меѓувреме, се отвори сметка на која граѓани може да донираат за да им помогнат на вработените на весникот за медицински сметки, поправки и трошоци за погреб. Во рок од осум часа, успеаја да соберат 50 000 долари.

Во најновиот број на весникот ќе се оддаде почит на починатите, но и на храбрите 10 новинари и фотографи кои известуваа од нивната редакција за време на нападот.