Нови фотографии на НАСА најавуваат подземен океан на месечината на Сатурн

Камерите на вселенската сонда Касини го снимија еден од гејзерите на месечината на Сатрун, Енцелад. Американската вселенска агенција (НАСА) објави фотографии од малиот леден природен сателит на Сатрун.

Сондата зумирала низ водената пареа и честичките мраз кои избиваат од гејзерот на Енцелад. Американско-европската сонда Касини била на оддалеченост од 45 километри од јужната поларна област на месечината, движејќи се со брзина од приближно 30 500 километри на час.

Мерењата на гејзерот се уште пристигнуваат од Касини, која орбитира околу Сатрун и потребни се две недели да се анализираат податоците. Научниците веруваат дека под заледената површина на Енцелад се наоѓа огромен океан со течна вода.

Енцелад е откриена од германско-британскиот астроном Вилхелм Јершел во 1789 година, а името го доби по гигант од грчката митологија. Сондата Касини е лансирана во 1997 година како здружена мисија на вселенските агенции НАСА/ЕСА/АСИ, а нејзината задача е да го проучува Сатрун и неговите сателити.