Нов светски рекорд во групно скокање со падобран

Интернационален тим, составен од 42 падобранци од пет држави, поставија нов светски рекорд создавајќи четири различни формации додека слетувале.

На 30 јуни, тимот се собрал во Чикаго, Отава за да постави рекорд.

По скок од два авиона кои летаа заедно повеќе од 4800 метри над земјата, групата ги направи формациите, летајќи со главите насочени кон земјата.

Тие имаа помалку од 60 секунди за да ги завршат формациите додека паѓаа кон земјата со брзини кои достигнуваа и до 200 км / ч пред да се одвојат еден од друг и да ги отворат падобраните.

Асоцијацијата на падобранци на САД ќе го достави рекордот до Меѓународната воздухопловна федерација за да го потврди како светски рекорд. Подоцна ова лето, тим од 200 падобранци ќе се соберат во Чикаго за да се обидат да го скршат рекордот.