Макрон во значајно водство пред Марин Ле Пен на изборите во Франција

Центристичкиот независен кандидат за претседател на Франција, Емануел Макрон, се предвидува дека ќе победи на изборите, со големо водство пред популистичката реторка од радикалната десница, Марин Ле Пен.

Макрон (39), пораешен министер за економија кој водеше „ниту лева ниту десна“ независна кампања, со ветувања дека ќе го растресе францускиот политички систем, има 65,1% од гласовите. Ле Пен, според првите пресметки од гласањето, има околуи 34,9% од гласовите.

Но, резултатите на Ле Пен сепак се рекордно високи за радикалната десница на Франција. И покрај гласната кампања која заврши со лош настап на кандидатката на финалната телевизиска дебата, се претпоставуваше Ле Пен да добие повеќе од 10 милиони гласови – двојно повеќе од оние кои нејзиниот татко, Жан-Мари Ле Пен, ги доби на изборите во 2002 година. Поддржувачите на партијата која се залага против имиграција, против Европската унија, во Ле Пен гледаа анти-глобалистички, анти-естаблишмент кандидат.

Според иницијалните резултати, Макрон станува најмладиот претседател на Франција во историјата. Тој ќе ја преземе државата која се уште се соочува со закани за тероризам и се справува со стагнирачка економија после децении на масовна невработеност. Фран

Macron, who has never held elected office and was unknown until three years ago, is France’s youngest president. He will take over a country under a state of emergency, still facing a major terrorism threat and struggling with a stagnant economy after decades of mass unemployment. France is also divided after an election campaign in which anti-establishment anger saw the traditional left and right ruling parties ejected from the race in the first round for the first time since the period after the second world war.