Кока Кола вели дека ќе продолжи да користи пластични шишиња бидејќи купувачите сакаат да ги купуваат

Кока-кола потврди дека не планира да престане да користи пластични шишиња за една употреба. Говорејќи со Би Би Си на Светскиот економски форум во Давос, Беа Перез, еден од потпретседателите на Кока-кола, рече дека компанијата нема да ги забрани овие шишиња бидејќи потрошувачот сè уште сака да ги користи.

„Бизнисот нема да биде бизнис ако не ги  задоволуваме потрошувачите“, рече таа. „Значи, додека ги менуваме начинот на флаширање, преминуваме во рециклирање и иновирање, ние исто така треба да му покажеме на потрошувачот какви се можностите. Тие ќе не променат нас”.

Долготрајна цел на Кока-Кола е да целата амбалажа да биде направена од најмалку 50% рециклиран материјал до 2030 година, како и да гo собере или рециклира секое шише или конзерва од нив што се продава во тој временски рок.

„Без оглед од каде доаѓа, ние сакаме секое пакување да има повеќе од еден живот“, изјави претходно извршниот директор на компанијата Џејмс Квинси.

Според извештајот за 2019 година, цитиран од Би Би Си, откриено е дека компанијата е најзагадувачкиот бренд во светот кога станува збор за пластичен отпад. Извештајот беше составен од „Break Free From Plastic“(Ослободете се од пластика).

Затоа, активистите бараат таа сосема престане да пакува во пластика, наместо да се посвети на рециклирање на истите.

„Неодамнешните заложби на корпорациите како„ Кока-Кола “,„ Нестле “и„ ПепсиКо “за решавање на кризата, за жал, продолжуваат да се потпираат на лажни решенија, како замена на пластиката со хартија или биопластика и на распаднатиот глобален систем за рециклирање”, рече Абигаил Агилар, од Гринпис Југоисточна Азија, стои во соопштението за печат од октомври минатата година, кое се однесува на извештајот на „ „Break Free From Plastic“.

„Овие стратегии во голема мерка го штитат застарениот бизнис модел на отпад што предизвика криза со загадувањето со пластика и нема да направат ништо за да ги спречат овие брендови повторно да бидат прогласени за врвни загадувачи во иднина“, додава таа.