Катерина Николовска победи на конкурсот за млади дизајнери на Движењето „Браво сине!“

Креативното решение на Катерина Николовска за илустрација на едицијата „Бајки од Македонија“ победи на отворениот конкурс за избор на млади дизајнери-илустратори што го организираше Движењето за поддршка на креативноста Иво Лауренчиќ – „Браво сине!“.

Николовска во следниот период целосно ќе ги дизајнира четирите бајки „Вејко Северко“, „Двата цара“, „Момчето што се скри во златното јаболко“ и „Девојчето и 12-те месеци“. Финалното печатено издание на едицијата „Бајки од Македонија“ во мај 2016 година ќе биде издадено од страна на издавачката куќа „Арс Ламина“, која е партнер во проектот.

„Навистина ми претставува огромно задоволство што во толку голема конкуренција победија токму моите илустрации. Наградата претставува вистинска мотивација, но најголема мотивација и радост за мене е можноста да работам на целосна илустрација на бајките. Средствата од наградата ќе ги искористам за дополнително професионално усовршување, особено во 3Д-дизајнот, кој станува особено атрактивен сегмент во креативниот сектор“, истакна авторката на победничкото решение, Николовска.

Покрај Николовска, професионален ангажман за илустрација на книги им биде понуден и на Оливер Коларовски и авторскиот тим на Милош Ѓуровски. Тие ќе бидат ангажирани на посебни проекти на издавачката куќа „Арс Ламина“.

На отворениот конкурс се пријавија 38 дизајнери-илустратори, кои понудија различни стилски решенија. Паричната награда за победничкото решение на конкурсот изнесуваше 200.000 денари.

„Бајки од Македонија“ е втор проект на Движењето за поддршка на креативноста Иво Лауренчиќ – „Браво сине“. Минатата година успешно беше реализиран првиот проект „Слатко со идентитет“.