Катастрофални пожари беснеат во Австралија

Десетици пожари избувнаа во Нов Јужен Велс, Австралија во ноември кои брзо се раширија на целиот континент за да станат едни од најопасните, пишува The Verge.

Изгорена е површина околу двојно поголема од Белгија, приближно 15 милиони акри. Најмалку 18 лица се мртви, вклучувајќи најмалку тројца волонтерски пожарникари, а повеќе се водат како исчезнати. Уништени се повеќе од 1.000 куќи, а стотици повеќе се оштетени.

Поради тоа што пожарите се интензивираа во деновите пред новогодишната ноќ, илјадници луѓе кои беа присилени да се евакуираат, побараа засолниште на плажите низ Нов Јужен Велс и Викторија. Повеќе од 100 пожари сè уште горат.

Чадот создаде уште еден проблем. На 1-ви јануари, главниот град на Австралија го забележа најлошото загадување што било досега видено, со индекс за квалитет на воздухот 23 пати повисок од она што се смета за „опасно“.

Фото: Саед Кан, АФП

Иако има пожари во сите шест држави во Австралија, Нов Јужен Велс го претрпе најлошото.

Скоро половина милијарда животни, вклучително и цицачи, птици и влекачи, веројатно ги загубија животите во пожарите во Нов Јужен Велс.

Осум илјади илјади коали, третина од сите коали во Нов Јужен Велс, исчезнаа. Исто така, уништени се околу 30 проценти од живеалиштата на коалите. Уништувањето само ги додава постоечките закани врз уникатните екосистеми на Австралија.

Континентот е дом на 244 видови, вклучително и коалата, кои не се наоѓаат на друго место. Регионот, исто така, има највисока стапка на домородни цицачи да исчезнат во текот на изминатите 200 години.

Летото во Австралија трае од декември до февруари, при што сезоната на пожари обично започнува кон крајот на јануари или почетокот на февруари – така што се очекува катастрофата да продолжи.

Вчера властите предупредуваа дека условите ќе се влошат во текот на следните неколку дена.

Премиерот на Австралија, Скот Морисон, се соочи со критики за спречување на глобалните напори за дефинирање на правилникот за спроведување на Парискиот договор за време на конференцијата на Обединетите нации во Мадрид во декември.

Австралија многу се потпира на волонтери во справување со пожарите, особено во руралните средини, каде што голем дел од пожарите се активни.

Тековната криза доведе до некои промени во политиката. Бидејќи волонтерите пропуштаат од работата за борба против локалните пожари, Морисон објави дека ќе бидат обештетени.

Австралиската војска, пак, испрати свои авиони и бродови. Помошта доаѓа и од странство: Соединетите држави и Канада испратиле пожарникари да се борат против пожарите.