Изложба „Париски рефлексии 2“ во четврток во Националната галерија

Во четврток (9 март) со почеток во 12 часот во Националната галерија ќе се отвори изложбата „Париски рефлексии 2“.

Ова е второ продолжение на изложбата, а се случува во рамки на одбележување на Меѓународниот ден на Франкофонијата, во соработка на Националната галерија во соработка со Францускиот институт во Скопје.

„Изложбата која го носи предзнакот 2, ги претставува делата на втората генерација македонски уметници кои реализирале студиски престој, изложби или на извесен начин во дел од нивното творештво биле поврзани во центарот на светската уметност – Париз, по што извршиле влијание врз развојот на македонската уметност, особено во доменот на пренесување на влијанијата на надреализмот, енформелот и останатите тогаш актуелни светски тенденции. Оваа селекција се однесува на авторите кои се родени до 1930 година, кои ја дефинирале ликовната сцена кај нас по Втората светска војна па се до 6та и 7та деценија на 20 век: Вангел Коџоман, Димитрије Поповиќ – Цицо, Борислав Траиковски, Димитар Кондовски, Томо Шијак, Петар Мазев, Спасе Куновски, Ордан Петлевски, Иван Велков, Богољуб Ивковиќ, Ристо Лозаноски, Ванчо Ѓорѓиевски, Трајче Јанчевски, Вангел Наумовски и други, како и францускиот уметник Клод Дервен, кој во поново време творел во Македонија. Сите претставени дела се дел од Колекцијата на Националната галерија“, велат организаторите на настанот.

Изложбата ќе ја отворат претседателот на Северна Македонија Стево Пендаровски, амбасадорот на Франција Сирил Бомгартнер и директорката на Националната галерија Дита Старова Ќерими.

Куратор на изложбата е Маја Чанкуловска-Михајловска.