#ИнстаИлустрации – Гала Насева

Гала Насева е магистер по правни науки и во моментов ја завршува магистратурата во областа на родовите студии, поточно перформативни уметности.

Заедно со Рушка Бабиќ го основале „Платформ“, мултијазичен веб-сајт за млади репортери од Балканот. Во слободно време се занимава со дигитални илустрации за локалниот бренд – Студио Морско.

„Поттик за создавање на илустрациите ми се случувањата коишто не опкружуваат и често се пронаоѓаат во мојот креативен процес. Од нив би ги издвоила третманот кон бездомните животни, масовната конзумација и производството на пластични продукти, пристапот кон родовите прашања и женските права. Ова се само дел од работите кои ме мотивираат да создавам општествено ангажирани илустрации“, вели таа за Радио МОФ.

Дел од нејзините дизајни се наменети за реупотреблив текстил – платнени торбички, кои Насева се надева дека ќе ги поттикне граѓаните да ја променат нивната секојдневна рутина и ќе создадат навики за одржливо живеење.

Насева е уште една илустраторка која се приклучува на нашата иницијатива #ИнстаИлустрации. Во продолжение, погледнете дел од нејзините илустрации:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Morsko (@studiomorsko)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Morsko (@studiomorsko)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Morsko (@studiomorsko)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Morsko (@studiomorsko)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Morsko (@studiomorsko)