#ИнстаИлустрации – Дамјан Ѓоргиевски

Дамјан Ѓоргиевски е илустратор кој досега има работено на бројни домашни и интернационални проекти од областа на анимираните филмови, видеоигри, илустрации за книги и друштвени игри. Тој дипломирал на Факултетот за ликовна уметност во Скопје како најдобар студент на генерација, а денес работи и живее во Хелсинки, Финска, како илустратор на видеоигра во „Armada Interactive“, но и како фриленс уметнички директор за канадската компанија за друштвени игри „Haunted Castle Gaming“.

„За овие неколку години од мојата кариера имав прилика да бидам дел од проекти кои беа издадени на глобално ниво, почнувајќи од локални стрипови , самоиздадени книги од американски автори, постери за арт конвенции, омоти за бендови, се до аrtbooks во кои учестувваа моментално најпопуларните артист, детски игри номинирани за најдобри на BAFTA Academy Awards, пионери во cryptocurrency gaming“, вели Ѓоргиевски за Радио МОФ.

Во текот на своето творештво, младиот уметник учествувал и на бројни изложби како „Лесковачка Стрип Смотра“ каде се здобил со признанието за Најдобар илустратор за 2019, потоа Биенале за мала графика во Босна, но и International Small print Show во Египет.

За инспирацијата, пак, Ѓоргиевски  вели дека кога идеите не доаѓаат како насока од клиентот, тие се акумулираат од секојдневните настани, книгите, филмовите и видеоигрите.

„Во глобала ме интересираат повеќе епски теми, хероизам, еволуција, филозофија, природа, социјални уредувања, психологија итн. Поради таа причина и имам толку различни стилови во кои работам, иако повеќето од делата ми се за поголеми проекти на кои работам со години, сепак не сакам да се ограничам. Некои денови инспириран од некое кампување или едноставна прошетка низ природа ќе насликам некој пејзаж или некое суштество или лик инспирирано од природата, од друга страна во период кога сум помешан со луѓе и имам повеќе урбани искуства – седнувам и творам нешто сосема поинакво, со остри агли, сатурирани неон бои итн. А има и многу такви денови каде седам дома со омилената музика или во тишина и цртам/сликам традиционално  нешто што би изгледало можеби по студиозно. Понекогаш има и такви периоди каде иако имам идеи, но од премор не можам да работам ништо визуелно, па се префрлам кон музика или пишување, или едноставно живеам за одреден период како релативно нормален човек“, објаснува тој.

Ѓоргиевски  e уште еден илустратор кој се приклучува на нашата иницијатива #ИнстаИлустрации. Во продолжение, погледнете дел од неговите илустрации:

 

View this post on Instagram

 

Finally some more time to focus on my personal project. The Traagha is a phenomenon in which the Three Hounds of Making together with their followers abandon their habitat and move to another place to make their new home. The reason for the movement even though is spoken of since the oldest religions, is unknown and has no specific pattern, thus cannot be predicted and prepared for. Some say the hounds keep looking for their masters, while the more rational ones say that they are just looking for more fertile land. According to some religions the Traagha is being worshiped as good omen, seeing it as an event taking care of the balance of the world. According to others though, it is the sign that the world is being consumed by the other realms. Whatever the truth might be, this event has been shaping the continent of Inir for as long as it has existed. #illustration #digitalillustration #scenery #conceptart #digitalpainting #digitalart #digitalartist #dailyart #dailyartist #originalart #hounds #fantasyart #fantasyartwork #creaturedesign #worldbuilding #visualdevelopment #mythology #fantasyworld #darkfantasy #dailyillustration #dailysketch #fantasyartist #illustrationart #conceptartist #darkarts #gameart #tabletop #fantasyworld #painting🎨 #folklore #alienart

A post shared by Damjan Gjorgievski (@damjangj) on

 

View this post on Instagram

 

Goddess of Wisdom Patron of Heroes Symbol of unbreakable Will… Most often called Jalkivy by the followers of the Order of Steel, even though she is referred to in many names. Believed to be the protector of those brave enough to fight in the name of justice and good. Sometimes referred to as the judge, since she is said to have all the wisdom of the world, thus, being assigned to carry on the task of being the one who decides the fate of those who fall in battle. However, what is justice changed too many times which resulted in many versions of how this deity is portrayed, always modified to suit the people in power. One day though, it is said that she will fight amongst the bravest to perish the weak and evil minded and restore the balance to the mortal world. #traditionalart #art #artwork #illustration #traditional2d #conceptart #pencil #pencildrawing #blackandwhite #fantasyart #fantasy #portrait #fantasyillustration #traditionaldrawing #mythology #fineart #floral #decorative #concept_art #owl #skull #warrior #female #warriorwoman #goddess #deity

A post shared by Damjan Gjorgievski (@damjangj) on