[Инфографик] Рекорден број на странски студенти годинава во Америка

[Инфографик] Рекорден број на странски студенти годинава во Америка

Речиси 820.000 студенти од странство оваа учебна година студираат на универзитетите во Соединетите Американски Држави, што е најмногу во историјата. Во споредба со лани, бројот на студенти странци во САД се зголемил за 55.000. Еве уште некои податоци на оваа тема, од извештај на Американскиот институт за меѓународно образование:

Меѓу странските студенти во САД, најбројни се Кинезите (околу 236.000), а следуваат Индијците (98.000) и Јужнокорејците (74.000). Вкупно, половината од странските студенти во Америка се од овие три земји. 

[Инфографик] Рекорден број на странски студенти годинава во Америка

Калифорнија, Тексас и Њујорк се трите држави во кои има најмногу студенти од странство.  

[Инфографик] Рекорден број на странски студенти годинава во Америка

На Универзитетот на Јужна Калифорнија се запишани речиси 10.000 странски студенти.

[Инфографик] Рекорден број на странски студенти годинава во Америка

Годинава на американските колеџи студираат 45.000 студенти од Саудиска Арабија, што е зголемување од над 30% во споредба со лани. Најголем дел од нив ги стипендира саудиската влада. 

[Инфографик] Рекорден број на странски студенти годинава во Америка

Според американското Министерство за финансии, интернационалните студенти внесуваат 24 милијарди долари во економијата на САД. Најголем дел од нив се финансираат од лични или семејни извори.

[Инфографик] Рекорден број на странски студенти годинава во Америка

И покрај огромната бројка од скоро 820.000 странски студенти во САД, тие претставуваат само 4% од вкупниот број студенти во земјата, кој изнесува околу 21 милион. 

[Инфографик] Рекорден број на странски студенти годинава во Америка

 

Извор