[Галерија] Најдобрите научни фотографии за 2016

Финалистите на Наградите за најдобра научна фотографија на трустот Велком беа објавени неодамна, прикажувајќи ги најдобрите фотографии поврзани со наука и откритија во изминатата година.

Меѓу најдобрите фотографии, годинава има слика од биолуминисцентна лигња, високотехнолошка леќа за гледање и микроскопски „мозок“ на компјутерски чип.

Победниците ќе бидат објавени на 15 март во Велком трустот во Лондон. Судиите ќе ги оценуваат фотографиите според квалитетот, техниката, визуелното влијание и нивната способност да предизвикаат комуникација и ангажираност.

Крвни садови од око на свиња

Јазичните патишта на мозокот

Површина на мрежницата од окото на глушец

Виножито од плаценти од генетски модифицирани глувци

ДНК во клетка од човечки бел дроб

’Рбетен столб во развој

Око од риба-зебра

Кожа од мачка

Современа високотехнолошка леќа

Хавајска лигња

Терморегулација на гулаб