[Галерија] Милиони ученици на климатски штрајк низ светот

Во тек се климатски штрајкови во стотици градови низ светот на кои милиони луѓе протестираат за ставање крај на ерата на фосилни горива и бараат климатска правда за сите.

Настанот го поттикна тинејџерката Грета Тунберг која присуствува на протестот во Њујорк каде 1,1 милион деца беа ослободени од настава за да учествуваат на маршот.

Во продолжение ви пренесуваме фотографии од маршевите низ светот. Фотогалеријата ја подготви Би-Би-Си, а фотографиите се на Ројтерс, Гети, ЕПА, АФП, Алами и ПА Медиа.

Банкок, Тајланд

Берлин, Германија

Кезон Сити, Филипини

Њу Делхи, Индија

Банкок, Тајланд

Прага, Чешка

Мелбурн, Австралија

Мелбурн, Австралија

Лондон, Англија

Лондон, Англија

Варшава, Полска