Фреската со ќелавиот Исус

Во мало селце во планините на Балканот, има црква со многу чудна фреска. Црквата Св. Петар и Павле во ‘Ршовци е дом на „Исус Младоженецот“, фреска на која Исус е ќелав.

Постојат несогласувања околу отеклото на фреската, Некои велат дека е нацртана во 13 век од страна на искусен уметник кој дошол од Сунаи -откаде потекнува стар сликарски стил со посебни техники. Но, многумина од локалните жители на ‘Ршовци тврдат дека фреската е дело на луѓе кои побарале помош во, за нив, тешки времиња.

Фреската се наоѓа на северниот ѕид на црквата, која исто така е посебна. Изградена во карпа, ѕидовите имаат стаклена површина како резултат од водата која капе од плафонот. Од 1981 црквата е заштитена како национално, културно наследство на Србија.

Фреската „Исус младоженецот“

‘Ршовци се наоѓа на 22 километри од Пирот, Србија. Фреската е во внатрешноста на цркавата Св. Петар и Павле која е изградена во пештерата на ридот Калик.

Извор: Atlasobscura