Фото-проект за гладта во Индија разгневи дел од корисниците на Инстаграм

Серијалот на италијански фотограф за гладта во Индија предизвика силни реакции на интернет, а многумина ги нарекоа неговите сликите „порнографија на сиромаштијата”.

Алесио Мамо става сиромашни Индијци пред маса со „лажна храна” на неа и ги тера да си ги покријат очите. Сликите се правени во двете најсиромашни држави во Индија, а се дел од серијалот насловен „Сонувајќи храна“ од 2011 година. Сепак станаа вирални откако се појавија на Инстаграм профилот на „World Press Photo Foundation“.

За својот фото-серијал, Мамо напиша дека „им кажувал на луѓето да сонуваат за храната што би сакале да ја најдат на нивната маса“, а својата работа ја опишува како „концептуален проект за гладта во Индија“.

These photographs are from Uttar Pradesh and Madhya Pradesh two of the poorest states of India. From the series “Dreaming Food”, a conceptual project about hunger issue in India. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ [This project has been the subject of much online debate. Please read Alessio Mamo’s statement, released on 24 July 2018, giving more details and apologising for any offence: https://medium.com/@alessio.mamo/my-statement-on-dreaming-food-7169257d2c5c] ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ My name is Alessio Mamo (@alessio_mamo) an Italian freelance photographer based in Catania, Sicily. In 2008 I began my career in photojournalism focusing on contemporary social, political and economic issues. I extensively cover issues related to refugee displacement and migration starting in Sicily, and extending most recently to the Middle East. I was awarded 2nd prize in the People Singles category of #WPPh2018 and this week I’m taking over World Press Photo’s Instagram account. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Despite economic growth, a majority of the Indian population still lives in extreme poverty and disease. Behind India’s new-found economic strength are 300 million poor people who live on less than $1 per day. Government figures may indicate a reduction in poverty. But the truth is, with increasing global food prices, poverty is spreading everywhere like a swarm of locusts. These pictures are taken in rural areas where conditions are worse than in the cities and where close to 70% of India’s population reside today. Statistics show that 2.1 million children under 5 years old die of malnutrition annually. The idea of this project was born after reading the statistics of how much food is thrown away in the West, especially during Christmas time. I brought with me a table and some fake food, and I told people to dream about some food that they would like to find on their table. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #WPPh2018#asia #dreamingfood #india

A post shared by World Press Photo Foundation (@worldpressphoto) on

Сликите беа објавени на „World Press Photo Foundation“ од страна на италијанскиот фотограф, кој доби пристап до нејзиниот Инстаграм профил. Фондацијата редовно дозволува одреден период разни фотографи да поставуваат слики на нивниот профил. За ББЦ нема потврда дали фотографиите споделени од Мамо претходно се одобрени од фондацијата.

Многу луѓе на социјалните медиуми реагираа за неетичност во работата на фотографот. За да го заузда бесот, Фондацијата соопшти дека фотографите се “одговорни за изборот на нивната работа”, како и дека тие само добиваат група на “упатства” што треба да ги следат.

Сиромаштијата и гладот ​​се огромни проблеми во Индија, каде што има најголем број на прегладнети деца во светот. Индија редовно е меѓу најлошо рангираните земји според Индексот на глобален глад – минатата година, таа беше рангирана на 100-то место од 119 земји.