[Фото] Пожар на трски во Охридско езеро, активисти стравуваат за малите лебедчиња

Кај Женска плажа на Охридско езеро гореше пожар откако се запалија трски. Екипа од противпожарна бригада го гасеше пожарот со млазови вода, а активисти стравуваат дека со пожарот може да се настрадани лебедчиња.

„Не се проблем трските чиј корен ќе остани и ќе пушти нови млади трски! Проблем се штотуку испилените лебедчиња кои живи изгореа! Проблем се и разно-разните други птици!“, напиша преку Фејсбук активистот Васко Јолевски од Здружението „Каприкорн2010“, објавувајќи и фотографии од пожарот.

8 6

2