[Фото] „Кажете им на облаците Битола умира“ – активисти испратија порака од црвениот килим на „Браќа Манаки“

Nëse doni të lexoni tekstin në gjuhën shqipe, shtypni “Shqip” / За текстот на албански јазик кликнете „Shqip“

 • Во духот на годинешниот Фестивал „Браќа Манаки“ и неговиот слоган „tell the clouds, синоќа во Битола на црвениот килим, а и низ градот, група граѓански активисти од Битола решија да ја изменат пораката.

  Тие на отворањето на Фестивалот се појавија со порака „Tell the clouds Bitola is dying!“ – Кажете им на облаците Битола умира! испишана на нивните маици, како и на постери низ градот.

   

  „Битола умира поради негрижата кон градот и масовното иселување поради загадувањето, а оваа порака го изразува огромното незадоволство на граѓаните кои сметаат дека е крајно време Битола да живее и битолчани да дишат чист воздух“, велат иницијаторите на оваа акција.

   

  Постерот од акцијата

 •  

  [Foto] “Tregojuni reve, Manastiri po vdes” – aktivistët dërguan mesazh nga qilimi i kuq në “Vëllezërit Manaki”

  Në frymën e Festivalit të sivjetshëm “Vëllezërit Manaki” dhe sloganit të tij „tell the clouds”, mbrëmë në Manastir në qilimin e kuq, por edhe nëpër qytet, një grup aktivistë qytetar nga Manastiri, vendosën të ndryshojnë mesazhin.

  Ata gjatë hapjes së Festivalit u paraqitën me mesazhin „Tell the clouds Bitola is dying!“ – Tregojuni reve, Manastiri po vdes! e shkruar në bluzat e tyre, si dhe në postera nëpër qytet.

   

  “Manastiri vdes për shkak të neglizhencës ndaj qytetit dhe shpërnguljes masive për shkak të ndotjes, ndërsa ky mesazh e shpreh pakënaqësinë e madhe të qytetarëve të cilët janë të mendimit se është koha e fundit Manastiri të jetojë dhe manastirasit të thithin ajër të pastër”, thonë iniciatorët e këtij aksioni.

  Poster nga aksioni