Фото галерија на Економист: Геј во Македонија

Балканските општества по годините поминати во комунизмот, не се многу толерантни во однос на социјалните слободи, пишува Економист.

Во минатото, срамот беше резервиран за оние со различна националност или религија, но сега да се биде геј е додадено на оваа листа. Секоја година ( главно под притисок на евроинтеграциските процеси) владите на Балканот се ставени во улога на заштитници на геј парадите од нетолерантните. Во оваа фото приказна, фотографот Томислав Горгиев, фрла светло на геј луѓето и нивниот живот во Македонија.

Фото галерија на Економист: Геј во МакедонијаИван зборува со неговото момче во Старата скопска чаршија.

Фото галерија на Економист: Геј во МакедонијаДвајца мажи живееат како двојка.

Фото галерија на Економист: Геј во МакедонијаФифи, вториот од лево е на роденденска забава на свој пријател. Фифи( Филип) е меѓу ретките хомосексуалци во Скопје што не ја крие својата сексуална ориентација.

Фото галерија на Економист: Геј во МакедонијаИван живее како и сите други млади мажи, но молчи за својата сексуалност.

Фото галерија на Економист: Геј во МакедонијаИван се шета низ трговски центар во Скопје.

Фото галерија на Економист: Геј во МакедонијаИван му се јавува на своето момче додека седи во кафуле во Скопје.

Фото галерија на Економист: Геј во МакедонијаИван пие кафе во центарот на градот

Фото галерија на Економист: Геј во МакедонијаИзјавувањето дека е различен, ќе му донесе само проблеми на Иван.

Фото галерија на Економист: Геј во МакедонијаИнтимни моменти помеѓу геј двојка во приватен стан во Скопје.

Фото галерија на Економист: Геј во МакедонијаИнтимни моменти во приватен стан.

Фото галерија на Економист: Геј во МакедонијаГеј двојка се облекува во својот стан во Скопје.

Фото галерија на Економист: Геј во МакедонијаОблекување во нивниот стан.

Фото галерија на Економист: Геј во МакедонијаПриватни моменти во стан во Скопје.

Фото галерија на Економист: Геј во МакедонијаФото изложба како дел од фестивал за хомосексуалноста, која беше поставена пред отварање на фестивалот и симната веднаш по неговото затворање. Сопственикот на објектот мислел дека содржината е „провокативна“.

Фото галерија на Економист: Геј во МакедонијаПромотивен материјал за фестивалот на хомосексуалноста во Скопје Rainbow festival.

Фото галерија на Економист: Геј во МакедонијаThe Rainbow festival, тридневен фестивал со геј филмови кои беа игнорирани од скопската јавност.

Фото галерија на Економист: Геј во МакедонијаФилип е отворен за својaта хомосексуалност.

Фото галерија на Економист: Геј во МакедонијаИстражувањето од 2010 година тврди дека 200.000, десет од отсто од популацијата во Македонија се геј.

Фото галерија на Економист: Геј во МакедонијаПријателите го прифатиле Филип, но неговите родители не ја одобруваат неговата одлука да се облекува како жена.

Фото галерија на Економист: Геј во МакедонијаФилип се дружи со најдобрите пријатели во нивниот дом.

Фото галерија на Економист: Геј во МакедонијаСите авторски права се задржани на фотографот Томислав Георгиев и е забрането преземање на содржините.