[Фото] „Доста е!“ – со протестен молк матичните лекари побараа поддршка

Матични лекари од неколку градови со протестен молк пред своите ординации денеска побараа итна поддршка за примарното здравство.

Држејќи го слоганот „Доста е“, со маски на лице кои како што посочија, сами си ги купуваат, тие упатија порака дека се револтирани поради негрижата кон нив од почетокот на пандемијата со Ковид-19.

https://www.facebook.com/asocijacijanaspecijalizantiimladilekari/posts/2662892203952374?__xts__%5B0%5D=68.ARCB7bjKMVtddIw4zf-yRMqA9BVaEps4y0pXxJ1sMcnIJvBWrr-EsSOH-3b3Ek_ZDM85yWL2CR1VTPQ-Fr-pWNIPCX8TumqHgtqb9DVVv208oVI1jjserFE6xb3MnF1GZ8HrlWGA3Wub8kSzSFpvq4NPsGhM2VK7IpOXMZbli5N4yusL4uP8X7NHq7CcT4Z0b3Y5RV3RMZB_d4-G_YuUFjCmejTCLgpcR0-CHDeQnpsBO9K2m7eLUjWx_cL7gqz7fr7fShD0BYGZ41xmuj4Ggq-LB8JqaWr7WtlG-wRsLn5y2Y2RFLZuuvpJxz8Wqz0VTg4taG6I-FdOtPh7wtoq6HCP9O3y&__tn__=-R

Преку овој протест тие побараа заштитна опрема и дезинфициенси, но и право да упатуваат пациенти на тестирање по нивна процена. Покрај ова, матичните лекари побараа и да има нивен член претставник во Комисијата за заразни болести.

https://www.facebook.com/asocijacijanaspecijalizantiimladilekari/posts/2662899213951673?__xts__%5B0%5D=68.ARCh4L4bH1Fcw9ueedXJrAlhH2VzQgG-Zedm7nATHjcakcj1BdHXwXSjCt77yty0WWKzUVNRooc08GNfWFYG7J3dHahKCW_df2xo2qWRHSp-L6TzTueD4f4VQInGTKKU5K84kgbM_UXv7L_cbtqwdt2qpwBv8l70Oir3f1fkjA2Lhb7TL2PWSWeUlidt7PbnpHMQGyivE_YBCajJzYaE51vlQ1ImRLjzMRJeuGFHmKXzGQlDY21uM1FKsr4h1CKO9k3VZX_kiblZKrVRIHWfn8rl5_mIDC6y-kT7k6DKQcrRDUS0npHF2wJP5ogEFPwo1p9yOjEiPcKGl25NI8VYCx1INvEg&__tn__=-R

„Бараме помош во вид на итно ангажирање на млади колеги кои веднаш ќе се вклучат во системот, а во моментов седат дома без работа“, се наведува, меѓудругото, во нивните барања.

Од протестниот молк, кој траеше половина час, тие порачаа дека матичните лекари се носечки столб на здравството.