Филмовите на Андреј Тарковски достапни бесплатно онлајн

Филмовите на Андреј Тарковски достапни бесплатно онлајн

Остварувањата на легендарниот руски/советски режисер Андреј Тарковски (1932-1986) се достапни бесплатно на интернет. Станува збор за еден од навлијателните режисери на 20-от век, чии дела биле инспирација за редица големи режисери, меѓу кои и Ингмар Бергман и Акира Куросава. Објавени се неговите филмови: „Соларис“ (дел 1 и 2), „Ивановото детство“, „Андреј Рублев“ (дел 1 и 2), „Огледало“, „Ловец“  (1 и 2) и „Носталгија“ , како и трите студентски филмови: „Денеска нема одмор“, „Убијци“ и „Валјакот и виолината“. Овие филмови се снимени од 1962 до 1986, а во нив авторот често се занимава со метафизички и духовни теми, користејќи карактеристричен, оригинален филнски јазик.