ДПМ ја одбележува 85-годишнината од раѓањето на Анте Поповски

Друштвото на писателите на Македонија денеска (31 мај) напладне ја одбележува 85-годишнината од раѓањето на истакнатиот македонски писател и академик Анте Поповски.

На средбата во ДПМ ќе бидат промовирани избраните дела – есеи на Поповски, како и негови есеи кои за прв пат ќе бидат претставени пред литературната јавност. За карактеристиките и вредностите на овој помалку познат дел од творештвото на Анте Поповски, ќе зборува д-р Кристина Николовска. Фрагменти од есеистичкиот опус на Поповски ќе чита актерката Софија Гогова, а модератор на културниот настан ќе биде Александра Велинова.

Анте Поповски (1931 – 2003) со својот богат и разновиден творечки опус остави длабоки траги во една цела епоха од развојот на македонската литература. Неговите поетски книги „Одблесоци“, „Вардар“, „Непокор“, „Камена“, „Тајнопис“, „Сина песна“, „Света песна“ и „Две тишини“ одбележуваат еден од врвовите на македонското поетско творештво.

Анте Поповски беше член на Друштвото на писателите на Македонија од 1956 година. Во еден мандат беше претседател на македонската писателска асоцијација.