11 тона ѓубре исчистени од Монт Еверест

Чистењето на Монт Еверест траело неколку недели, а вклучувало собирање разновидно ѓубре, јави Би-би-си.

Ѓубрето е собрано во вреќи, а потоа транспортирано со воен хеликоптер во Катманду.

Во таа прилика се пронајдени и четири тела кои сè уште не се идентификувани и за кои не е познато времето на смртта.

Владата во Непал вели дека операцијата за чистење била успешна, но дека ги очекува уште работа.