Јас сум Цако

Јас сум Цако

„Јас сум Цако“ е авторска радио емисија на Александар Матовски Цако која се емитува секоја претпоследна среда во месецот на Радио МОФ. Во неговата емисија Цако става акцент на различни аспекти на животот на лицата со Даунов синдром и на лицата со попреченост во целина.

СЕЗОНА 8

 

 

ЕПИЗОДА 8

На линкот ќе имате можност да на проследите осмата епизода од серијалот Jас сум Цако – I am Cako, каде што разговаравме со Ratka Tiricovska и Marko Mark, за тоа како поминало шестото издание на ревијалната трка #ВозиПравоВозиЗдраво во организација на Стопанска банка АД – Скопје.

 

ЕПИЗОДА 7

Во седмата епизода од оваа сезона, гости ни беа Dancers United, кои се вратија од Европското првенство, каде се закитија со многу награди. Кликнете на линкот и уживајте!!

 

ЕПИЗОДА 6

Најновата епизода од 8 сезона на Јас сум Цако,достапна за преслушување, во неа гости Ристе Ссавески – координатор на програмата на Учиме Право, и Дино Шкрињариќ – водител на емисијата „Хип Хоп Манија“.

 

ЕПИЗОДА 5

Во петатта епизода ни гостуваат Симона, Верица и Томи. Темата на која зборуваат со Цако е „Живееме здраво, а и чисто“.

Клик на линкот погоре и уживајте со нас, славејќи ги и Денот на пролетта и Денот на лицата со Даунов синдром.

 

ЕПИЗОДА 4

Покрај пандемијава, која сѐ уште е главна тема, заборавивме да говориме за убави нешта: важноста на медиумите и уметноста. Но, затоа тука е новата епизода на Jас сум Цако – I am Cako на нашиот водител Aleksandar Matovski. А, како шлаг на емисијата ќе биде поврзувањето на медиумите, уметноста и социјалните прашања.

Гости во оваа емисија ни беа Бојан Шашевски – Шаше, Сузана Турунџиева и Ана Голејшка.

 

ЕПИЗОДА 3

Во третото издание од осмата сезона на “Јас сум Цако”, гости ни беа Сања Арсовска, Никола Наумоски и Весна Попоска со кои зборувавме за многу важни општествени теми врзани за позицијата на жената и родовата еднаквост. Емисијата ни ја развесели и детска музика. Клик на плеј копчето и уживајте!!

 

ЕПИЗОДА 2 

Во втората епизода од серијалот „Јас Сум Цако“ ќе имате можност да ги слушате приказните на Паблик – Асоцијацијата за истражување, комуникации и развој, познати по уличното списание Лице в лице и ТреккМи – интересен бизнис концепт на пешачки тури и недоливи цитрусни производи. Горазд Цветковски ни чита #ИнстаПозија, а имаме и интервју со Розе Симоноска, млада режисерка и Ирена Лозана, јогина.

 

ЕПИЗОДА 1

Во првата епизода од осмата сезона Цако говори за бизнис идеја, како и за книжевна критика, за крај ве води со светот на зенот, кликнете плеј и дознајте кои беа гости на Цако.

 

СЕЗОНА 7

 

ЕПИЗОДА 7   

Во седмата епизода на „Јас сум Цако“ ги имаме професорката по кинески јазик, Сузана Недевска и младиот Матеј, кој е силно заинтересиран за процесот на креирање и експресија преку зборови и мелодии.

ЕПИЗОДА 6 

Цако својата емисија ја посвети на бебето Ангел, но разговараше и со Денис Јанкуловски – Космонаутко за неговата улога во пандемијата. Клик на линкот и уживајте.

 

ЕПИЗОДА 5

Цако во својата 5та епизода разговарa со Маја и Ивана, кои ги раскажуваат нивните приказни. Кликнете плеј и слушнете за што разговараа Цако, Маја и Ивана

 

ЕПИЗОДА 4

Во четвртата епизода од подкастот „Јас сум Цако“ тој зборува со Росица Колева, едукаторка, активистка за инклузивно општество а воедно и негова пријателка. Тие зборуваат за предизвиците во годината што следи, но и за оние кои веќе ги поминавме.

 

ЕПИЗОДА 3

Седмата сезона од подкастот насловен „Јас сум Цако“ ја продолжуваме со третата, новогодишна епизода со нашиот автор и водител Александар Матовски-Цако, снимана во домашна атмосфера на самиот почеток на Новата, 2021 година. Гостинка во ова издание „Јас сум Цако“ е младата новинарка и поетеса Викторија Петровска.

 

ЕПИЗОДА 2

Втората епизода од подкастот „Јас сум Цако“ зборуваме за културата, но и за спортот. Проверете кои беа гости на Цако и уживајте.

 

ЕПИЗОДА 1

Седмата сезона од подкастот насловен „Јас сум Цако“ ја стартуваме со првата епизода снимана во домашна асмосфера. Цако се враќа во улогата на водител и во друштво на Бојан и Магде ви подготви интересни содржини и теми за разговор.

Инаку, Бојан Матовски е брат на Цако, програмер во областа на обработка на слика и 3Д податоци кој работи во Дип Хелт Скопје на медицински проект за хируршка навигација. Магдалена Мирческа пак е медицинска сестра и работи на Дигестивна хирургија, во операциона сала.