Редок вид Галаксија уловена на нова слика на Телескопот „Џејмс Веб“

Американската вселенска агенција НАСА објави ретка и неверојатна слика од Галаксијата Тркало оддалечена 500 милиони светлосни години, чии прстени се појавуваат многу јасно на новиот Телескоп „Џејмс Веб“. Како и за нашиот Млечен Пат, астрономите сметаат дека Галаксијата Тркало (Cartwheel galaxy) во минатото била спирална галаксија, но се претворила во прстенеска откако некој спектакуларен настан … Continue reading Редок вид Галаксија уловена на нова слика на Телескопот „Џејмс Веб“