Започна младинската кампања „Тетово – еден град за сите“

Со изложба на фотографии посветени на проблемите во општината, како и со работилница на која посетителите испишуваа пораки на маици: „Сакам незагадено Тетово“, „Го сакам Тетово“ и слично, синоќа, во изложбениот салон „Лоја“, во Тетово, започна младинската локална кампања „Тетово – еден град за сите“.

Започна младинската кампања „Тетово – еден град за сите“

Преку изложбата на фотографии од млади фотографи-аматери и работилницата за испишување промотивни пораки, младите активисти, сакаат да им порачаат на граѓаните на Тетово, без разлика на нивната етничка припадност, дека овој град им припаѓа подеднакво на сите и дека сите делат заеднички проблеми кои треба што побрзо да се решат. Според младите, Тетово се соочува со големи проблеми во водоснабдувањето и квалитетот на водата, со сообраќајниот метеж, со нечистотијата и ѓубрето, со лошата состојба на улиците, со многу незгрижени кучиња скитници и др.

Кампањата „Тетово-еден град за сите“, ќе трае до 15 октомври, кога ќе биде промовиран и репортажен филм за проблемите на Тетово, насловен:„До кога?“, а изработен од младинскиот медиа-арт клуб. Промоцијата ќе биде придружена со дебата на темите опфатени во филмот.

Започна младинската кампања „Тетово – еден град за сите“

Оваа младинска локалната кампања дел од проектот „Млади промотори на слободата на изразување“, поддржан од ЕУ преку Европскиот инструмент за демократија и човекови права (ЕИДХР), а го реализираат Фондацијата НВО Инфоцентар и Младинскиот образовен форум, на национално ниво.

Еве ги изложените фотографии на младите тетовски фотографи:


Created with Admarket’s flickrSLiDR.