[Видео] Martin Scorsese ги препорачува омилените неамерикански филмови

[Видео] Martin Scorsese ги препорачува омилените неамерикански филмови

Прославениот американски филмски режисер Martin Scorsese на еден студент по филм му дал листа на 39 филмови направени надвор од САД, за кои тој смета дека се неопходни за општо знаење на светската кинематографија. Младиот Colin Levi кусо разговарал со славниот режисер, по што студентот му испратил писмо во кое бара да му помогне во изборот на филмови. Листата што ја испратил Scorsese содржи 39 наслови и е полна со класични филмски остварувања.

Еве ги филмовите кои ги препорачува славниот режисер-оскаровец:

Метрополис“ на Fritz Lang:

Носферату“, Friedrich Wilhelm Murnau:

Големата илузија“, Jean Renoir

Крадци на велосипеди“, Vitorio De Sica

Роко и неговите браќа“, Luchino Visconti:

400 удари“, Francois Truffaut:

Викенд“ на Jean-Luc Godard:

Авантура“, Michelangelo Antonioni:

Американскиот пријател“, Wim Wenders:

Бракот на Марија Браун“, Rainer Werner Fassbinder

Афион“, Кенџи Мизогучи

Извор