[Видео] Кичевчани вчера го блокираа магистралниот пат и создадоа колона од четири километри – протестираа поради поскапата струја

Nëse doni të lexoni tekstin në gjuhën shqipe, shtypni “Shqip” / За текстот на албански јазик кликнете „Shqip“

 • Четири километарска колона на магистралниот пат кај Кичево се создаде во текот на вчерашниот ден, откако граѓани го блокираа, односно целосно го успорија сообраќајот. Со возење од 5 до 10 километри на час од раскрсницата за Битола до раскрсницата која води до Осломеј, граѓани со дваесетина автомобили протестираа поради покачувањето на цената на електричната енергија.

  Според Зекир Бануши кој учествуваше на акцијата, мирните протести по булевари и плоштади не даваат ефект за да порасне притисокот врз институциите кои треба да реагираат.

  „Што побрзо да ги слушаат нашите барања, да не се прават глувонеми. Чекаме што побрзо да реагираат, да не побараат на состанок за да се разговара околу нашите барања. После блокирање на магистрали и автопати, целта е да се радикализираат, да се блокираат и институциите на МЕПСО, ЕЛЕМ, ЕВН во Скопје“, посочи Бануши за Радио МОФ.

  Kolona e shkaktuar nga bllokimi i rrugës magjistrale Ohër- Kërçovë si rebelim ndaj kompanive energjetike MEPSO ELEM EVN…

  Posted by Zeko Arta Banushi on Sunday, 27 September 2020

  Протестите против поскапувањето на струјата започнаа пред два месеци, а досега се протестираше низ повеќе градови низ државата. Демонстрантите од протестот кој се одржа на 11 септември во Скопје, порачаа дека немаат намера да се откажат од нивните барања и дека ќе протестираат до крај.

  Ваквите настани доаѓаат по одлуката на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) струјата да поскапи за 7.4 отсто, односно сега чини 5.9 денари за еден киловат скапа струја. Регулаторите одлуката за поскапување на струјата ја правдаа со загубите на енергетските компании кои настанаа поради пандемијата.

 • [Video] Banorët e Kërçovës dje bllokuan autostradën dhe krijuan një kolonë prej katër kilometrash – protestuan për shkak të energjisë elektrike më të shtrenjtë

  Dje në autostradën afër Kërçovës u krijua një kolonë prej katër kilometrash, pasi qytetarët e bllokuan atë, pra plotësisht e ngadalësuan trafikun. Duke vozitur nga 5 në 10 kilometra në orë nga udhëkryqi për Manastir në udhëkryqin që çon në Oslomej, qytetarët me njëzet vetura protestuan kundër rritjes së çmimit të energjisë elektrike.

  Sipas Zekir Banushit i cili mori pjesë në aksionin, protestat paqësore në bulevard dhe sheshe nuk japin efekt për ta rritur presionin mbi institucionet që duhet të reagojnë.

  “T’i dëgjojmë kërkesat tona sa më shpejt të jetë e mundur, të mos bëhen të shurdhër. Jemi duke pritur që ata të reagojnë sa më shpejt të jetë e mundur, të mos kërkojnë takim për t’i diskutuar kërkesat tona. “Pas bllokimit të magjistraleve dhe autostradave, qëllimi është të radikalizohen, të bllokohen institucionet e MEPSO, ELEM, EVN në Shkup,” tha Banushi për Radio MOF.

  Kolona e shkaktuar nga bllokimi i rrugës magjistrale Ohër- Kërçovë si rebelim ndaj kompanive energjetike MEPSO ELEM EVN…

  Posted by Zeko Arta Banushi on Sunday, 27 September 2020

  Protestat kundër rritjes së çmimeve të energjisë elektrike filluan dy muaj më parë, dhe deri më tani ka pasur protesta gjatë gjithë kohës në më shumë qytete në të gjithë vendin. Protestuesit nga protesta që u zhvillua më 11 shtator në Shkup, dhanë porosise nuk kanë ndërmend të heqin dorë nga kërkesat e tyre dhe se do të protestojnë deri në fund.

  Ngjarje të tilla vijnë pas vendimit të Komisionit Rregullator të Energjisë (KRE) për të rritur energjinë elektrike për 7.4 përqind, d.m.th, tani kushton 5.9 denarë për kilovat energji elektrike të shtrenjtë. Rregullatorët e arsyetuan vendimin për të rritur çmimin e energjisë elektrike me humbjet e kompanive energjetike të shkaktuara nga pandemia.