[Видео] Ајакс – кучето кое помага да се зачуваат загрозените папагали во Нов Зеланд

Ајакс е обучен бордер коли кој помага да се лоцира загрозената птица кеа во Нов Зеланд. Овој таинствен  папагал живее во едни од најоддалечените региони на јужниот остров на земјата. Заедно со Кори, неговиот човечки придружник, Ајакс трага по гнезда на кеа за да помогне во следењето на популацијата на овој вид. Режисерот Мајкл Ведерал ја нагласува нивната тимска работа и напорите што ги прават за да го спасат единствениот планински папагал во светот.

Во продолжение, погледнете го видеото објавено на National Geographic.