[Став] Олимпијадата нема да му помогне на Рио, Лондон сè уште зацелува после четири години

Како што олимписките згради почнаа да се градат во Рио, огромни знамиња беа закачени на градилиштата, делумно покривајќи ги. Над градилиштето беше испишана пораката: „Олимпијадата носи повеќе од само Олимписките игри“.

Интернационалниот Олимписки комитет секогаш сакал да донесе можности за развој на градовите-домаќини. Претседателот Жак Рог изјави дека секои ЛОИ „создаваат уникатна комбинација од еколошко, социјално и економско наследство кое може да промени заедница, регион или нација засекогаш“.

А, промената дефинитивно дојде во Рио. Според извештај објавен од Комитетот на населението за Светското првенство во фудбал и Олимпијадата, објавен од Ал Џазира, „најмалку 4120 семејства биле раселени, а 2486 ќе мора да се иселат поради причини директно или индиректно поврзани со олимпискиот проект“. Според друг извештај, таа бројка можеби е висока до дури 19000 семејства.

Овие масовни иселувања не се специфични само за ЛОИ во Рио. Во 2012 година, Лондон се соочи со слични проблеми. За време на игрите, хуманитарната организација за помош на бездомници и домување Шелтер јави зголемување во бројот на семејства кои биле избркани од сопствениците на становите каде живееле по кирија, бидејќи сакале да добијат пари од можноста да ги изнајмуваат своите имоти на посетители на игрите, по многу поголема цена. Во некои случаи, имотот се изнајмувал за 20 пати поголема цена од реалната вредност.

Четири години подоцна, Олимпијадата остави уште помалку можности за домување во предградијата, отколку што имаше пред 2012. Една локација особено ја раскажува приказната за гентрификацијата после игрите. За подготовките на Атлетското село, 425 жители на Клејс Лејн Хаусинг биле преместени од Лондонската агенција за развој. Еднособен стан во Атлетското село, сега преименувано во „Источно село“, чинел 1580 фунти за изнајмување. Тоа е осум пати повеќе од оригиналната цена за стан на таа локација.

При развојот на Источното село, беше ветено дека половина од 2818 домови таму ќе останат „по пристапни цени“. Слично, хациендата Чобам и Иствик, кои треба наскоро да бидат завршени, ветија дека меѓу 29 и 31 посто од нивниот имот ќе има нормални цени. Но, дури и ако веруваме на нивните ветувања, киријата по „пристапна цена“ важи за 80 посто од пазарната цена.

Ова е особено голема сума за семејствата кои живеат во предградието Њухам, каде се наоѓаат апартманите. Според Trust for London, 44 посто од семејствата во предградието добиваат кредит за домување. Предградието има и највисока стапка на жители со лошо платена работа во главниот англиски град. Има и најголема стапка на пренаселеност и домаќинства со привремено домување, од сите 32 лондонски предградија.

Во 2015, од сите жители на Њухам со привремено домување, семејства кои чекаат нивната апликација за социјален дом да биде прифатена, 1267 морале да се иселат од предградието. Скапите кирии значат дека опциите за привремено домување во предградието се ограничени, и ги принудуваат семејствата да се иселат од главниот град. Ефектот кој ова го остава на заедницата е разорувачки.

Кога атлетичарите ќе се вратат во своите татковини и ќе бидат пречекани како херои, заедниците ќе останат сами да се справуваат со наследството на Олимписките игри. Во Лондон ова значеше големо инвестирање во инфраструктурата и нови и скапи станбени згради. Но, значеше и огромен пораст во цените на кириите и раселување. Прашањето за луѓето од Рио е дали оваа жртва ќе се исплати. Или, како и во Лондон, многумина од нив ќе сакаат Олимписките игри никогаш да не се одржале во нивниот град?

Кирсти Мејџор за Independent