„Скопските шмизли“ – една од најбизарните скулптури во светот?!

Скулптурата на двете девојки наречена „Скопски шмизли“ која се наоѓа во центарот на Скопје, се најде на листата на дванаесетте најбизарни скулптури која ја објави италијанскиот онлајн весник Linkiesta.it.

Скулптури од џиновски прст, лебарка и големо око…во продолжение погледнете кој се друг се најде на листата на италијанскиот весник.

„Скопски шмизли“ – Скопје, Македонија

Прстот од César Baldaccini Sequoia во Париз, Франција

Свети Вартоломеј кој ја држи сопствената кожа, Марко d’Agrate, Катедрала, Милано

Џиновско око на Тони Тасет во Прицкер парк во Чикаго, САД

Џиновско око на Тони Тасет во Прицкер парк во Чикаго, САД

Споменик во чест на Френк Запа од Konstantinas Bogdanas, Вилнус, Литванија

Споменик во чест на Френк Запа од Konstantinas Bogdanas, Вилнус, Литванија

Фрогнер парк, Осло, Норвешка

Фрогнер парк, Осло, Норвешка

Споменик на повторното раѓање. Требаше да даде вечна слава на хероите на анти-1989 година. Денес е наречен "маслинка на чепкалка за заби", Букурешт, Романија

Споменик на повторното раѓање. Требаше да даде вечна слава на хероите на анти-1989 година. Денес е наречен “маслинка на чепкалка за заби”, Букурешт, Романија

Тотем, скулптура од лебарка од Јан Фабр, Лувен, Белгија

Тотем, скулптура од лебарка од Јан Фабр, Лувен, Белгија

Погледнете ја целата листа од скулптурите на следниот линк.