Пуштени во употреба првите повратни вендинг машини за рециклирање во Општина Центар

Од денес, жителите на Општина Центар ќе може да користат повратни вендинг машини за рециклирање на пластични шишиња и лименки поставени на седум локации.

Преку повратните вендинг машини, граѓаните ќе можат да рециклираат PET пластични шишиња и лименки, за што ќе добијат субвенции од Општина Центар на нивната GreenPay платежна картичка. Се работи за нова картичка која ќе ја замени постоечката М-карта и како што информираат од Општината, треба да им овозможи многу повеќе поволности.

Со GreenPay картичката жителите ќе имаат можност да учествуваат во процесот на рециклирање и да пазарат со попусти во зелената мрежа на локали кои се приклучиле во овој проект – маркети, ресторани, кафеани, кафулиња и бутици. Досега, оваа мрежа вклучува повеќе од 30 локали кои ќе овозможат попусти, а заради големиот интерес зелената мрежа секојдневно ќе се проширува. Дополнително, картичката нуди можноста за префрлање на средства од други платежни картички.

„Направивме стратегија која ќе го помогне семејниот буџет на секое семејство во Општина Центар, ќе ја поттикне локалната економија, а воедно ќе биде корисна и за животната средина. Дел од оваа стратегија е и проектот „И отпадот има вредност!“ кој ќе им овозможи на жителите да учествуваат во правилно справување со отпадот преку рециклирање на пластични шишиња и лименки за што ќе добиваат субвенции од општината и можности за дополнителна заштеда. Создадовме зелена мрежа од маркети, кафулиња, кафеани, бутици и ресторани каде со плаќање преку GreenPay картичката ќе може да се пазари со попуст од 3, 5 и 7 %.“ изјави директорот на ЈП Паркинзи на Општина Центар, Васко Кичевски на денешната виртуелна презентација на проектот.

За секое рециклирано пластично шише или лименка од 0,25 до 0,75 литри жителите ќе добиваат 0,5 денари, за шише од 1 до 1,75 литри добиваат 1 денар, а за шише од 2 до 2,25 литри, 1,5 денари.

„Општина Центар ќе субвенционира средства со вкупен износ од 12 милиони денари за жителите кои ќе се вклучат во процесот на рециклирање и на овој начин дополнително ќе ги мотивираме преку сопствен пример да влијаат во подигање на свеста за зачувување на животната средина. Многу ми е драго што можам гордо да изјавам дека Центар станува модерна општина по пример на светските трендови.“, изјави градоначалникот на Општина Центар, Саша Богдановиќ.

Првите 7 машини за рециклирање се поставени пред бараките на Општина Центар, кај слаткарница Апче, кај монтажната гаража „Буњаковец“, во затвореното паркиралиште „Дом на градежници“, затворено паркиралиште „Зелен пазар“, во ГТЦ и затвореното паркиралиште „Дилајла“ во Капиштец. До крајот на годината ќе бидат поставени вкупно 27 машини.

Жителите на Општина Центар од денес можат да аплицираат за GreenPay платежна картичка во катната гаража „Судска Палата“ на ЈП ПОЦ, со приложување на лична карта и барање за договор. Во следните денови ќе биде отворена и можноста за онлајн аплицирање преку ПОЦ мобилната апликација и веб платформата www.poc.mk, најавуваат од Општина Центар.

Поставувањето на повратните вендинг машини за рециклирање на пластични шишиња и лименки е дел од проектот „И отпадот има вредност“, чија цел е да се намали количината на отпадот кој завршува во депониите.