Промоција на романот „Сивиот плоштад“ од Сашо Огненовски

Вечерва (29 септември) со почеток од 20 часот во МКЦ (плато) ќе се одржи промоција на романот „Сивиот плоштад“ од Сашо Огненовски. Промотор е Лилјана Пандева, а ќе читаат Андреј Серафимовски и Бобан Алексоски.

„Сивиот плоштад освен што не треба, туку и не може да се спореди со ниту едно друго прозно дело од македонската современа книжевност. Благодарение на авторовата условно речена љубов за филмот и театарот или пак безусловно речено на неговата ерудитност за филмот и театарот, Сивиот плоштад е прозно дело – роман, но со филмска сценографија и со драмски дијалог, со еден збор, романот е адреналински. Од прологот до крајот“, пишува за романот Лилјана Пандева

Сашо Огненовски е писател, актер и комуниколог. Досега издал пет збирки поезија: Лавина, Плодовите на гневот, Пустински цвет, Сума и Менување на минатото, две пиеси за возрасни и четири пиеси за деца. Неговите дела се преведувани на англиски, српски, бугарски и арапски јазик. Застапен е во поетски антологии во земјата и во странство. Уредник е на книжевното списание „Книжевни елементи“. Преведува од српски и англиски јазик. За својата поезија добитник е на наградата ИЊА Богдани од Косово и на наградата на Друштвото на преведувачите од Црна Гора.

Романот е издание на ПНВ Публикации.