Програма за десеттото издание на фестивалот АКТО

На јубилејното десетто издание на АКТО – Фестивал за современи уметности, кое ќе се одржи во периодот од 14 до 16 август на неколку локации во Битола, ќе се бидат претставени повеќе уметнички проекти, ќе се одржат театарски претстави, филмски проекции, музички перформанси, предавања и дискусии.

Фестивалот годинава се занимава со меморијата и важноста на анализирањето кое може да води кон креирање нови реалности.

ДЕН 1: 14.08.2015/ ПЕТОК

ОФИЦИЈАЛНА ПРОГРАМА

12:00 ч. Пред влезот на Офицерски дом на Широк Сокак до улица „Томаки Димитровски“ бр. 18

Перформанс „Битолски гибања“
Актер: Иван Јерчиќ
*Перформансот е дел од кураторскиот концепт на фестивалот.

12:30 – 14:00 ч. Мобилна/монтажна галерија на Центарот за современи уметности – Скопје (ЦАЦ) на улица „Томаки Димитровски“ бр. 18

Отворање на изложбата ВРВНА ЗЛАТНА КОЛЕКЦИЈА НА АКТО МЕМОРИИ И ИДНИНИ 2006 – 2015 вол.2
Изложба на архивски материјали од девет изданија на АКТО Фестивалот за современи уметности
Соработници: Благојче Цветковски, Христијан Атанасовски, Кети Талевска, Михајло Џима, Ана Џима, Вера Христовска, Наташа Бошковска, Елена Ѓорѓиевска, Барбара Петруловска, Сташа Божиновска, Андријан Наумовски и Димитра Јовановска.

13:00 – 15:00 ч. пред дуќанот Божиновски (Широк сокак) *локацијата реферира на АКТО 1 [Нови медиуми] каде за првпат во овој простор се пушташе музика

АКТО МУЗИКА
Victouer & Миле Гроздановски

15:30 – 17:00 ч. хотел Солун (Манаки бар) ХНУ_Истражувачко студио за храна, наука и уметност *во хотел Солун во текот на АКТО 2 [Уметност и храна] се одвиваа неколку настани, меѓу кои и ХНУ

Вкусови од пред осум години – ГОТВАЧ КНИГА. Рецепти предложени за време на второто издание на АКТО Фестивалот за современи уметности (10 – 15.08.2007) од Марко Стојановиќ, Мирко Попов, Жанета Вангели, Милчо Манчевски, Шкарт и Оливер Мусовиќ.
Дизајн: Инвент ИВЕНТ – агенција за испорака на настани

17:00 -20:00 ч.. Мобилна/монтажна галерија на ЦАЦ ул. „Томаки Димитровски“ бр. 18

Работилница за деца и млади „Шепоти на ѕидовите“
Проект на „Фрлачи на сенки“, Загреб (Хрватска)
Лидери на работилница: Ања Плетикоса, Борис Бакал, Сандра Ускоковиќ, Ведран Сењановиќ и Иван Јерчиќ
*Овој проект е остварен преку интернационалната платформа за урбано истражување и акција „Урбано зуење“ и партнерската организација „Фрлачи на сенки“, Загреб (Хрватска).

18:00 – 20:00 ч. мезе бар „Јагода“ (Широк сокак)

Радио возење „Битола е ЖЕНСКО!“ на Tiiiit! Inc., Скопје*брзината на сеќавањето, на движењето на мислата но и на физичката предиспозиција на човекот во АКТО 3 [Табела на компаративни брзини на различни тела во км на час] реферира на радио возењето.
Учесници: Ана Василева, Јасмина Василева и други.

20:00 ч. Интимен театар Битола (ул. „Стив Наумов“ бр. 35)

Кореографско дело „Причина за болеста“
Коавтори: Викторија Илиоска, Климент Попоски,Тања Рибарска
Изведувачи: Викторија Илиоска, Климент Попоски, Тања Рибарска

21:00-22:00 ч. Мобилна/монтажна галерија на ЦАЦ ул. „Томаки Димитровски“ бр. 18

АКТО МУЗИКА

Музички перформанс на ДЕЈВИ Д’ БОВИ и ПАДНАТИТЕ ОД МАРС

22:00 ч. мезе бар „Јагода“

АКТО МУЗИКА
Шурбе
Мирко Попов

ДЕН 2: 15.08.2015/ САБОТА

ОФИЦИЈАЛНА ПРОГРАМА

10.00 -13:00 ч. Мобилна/монтажна галерија на ЦАЦ ул. „Томаки Димитровски“ бр. 18

Работилница за деца и млади „Шепоти на ѕидовите“
Проект на „Фрлачи на сенки“, Загреб (Хрватска)
Лидери на работилница: Ања Плетикоса, Борис Бакал, Сандра Ускоковиќ, Ведран Сењановиќ и Иван Јерчиќ
*Овој проект е остварен преку интернационалната платформа за урбано истражување и акција „Урбано зуење“ и партнерската организација „Фрлачи на сенки“, Загреб (Хрватска).

12.30ч. Мобилна/монтажна галерија на ЦАЦ ул. „Томаки Димитровски“ бр. 18

Никола Узуновски, Црна се чума зададе, инсталација *Авторот учествуваше на АКТО 5 [Свадби] со својот проект „Моето сонце“

12:00 – 14:00 ч. Mузиката за градот!

АКТО МУЗИКА

Berkant Kidas @ мезе бар „Јагода“
T!HOTO & HI KICK @ мезе бар „Јагода“ и различни локации

13.00 -.14:00 ч. Мобилна/монтажна галерија на ЦАЦ ул. „Томаки Димитровски“ бр. 18

Перформанс, Убава наша, Славен Тољ, Ријека (Хрватска), Мобилна/монтажна галерија на ЦАЦ и на повеќе локации низ Битола

Серија фотографии од акции во јавен простор, 366 ритуали на ослободувaње, Игор Грубиќ, Загреб (Хрватска)

*Овие проекти се остварени преку интернационалната платформа за урбано истражување и акција „Урбано зуење“

14:30 – 16:00 ч. Мобилна/монтажна галерија на ЦАЦ ул. „Томаки Димитровски“ бр. 18

Дискусија/игра „Како да направиш фестивал со 100 евра и со 1 милион евра?“ *Овој проект концептуално реферира на АКТО 6 [Работи (никогаш)]
(Колаборативен концепт кој се развива во рамките на фестивали или други настани во соработка со партнерите во конкретниот контекст)
концепт: Ивана Васева и Биљана Тануровска – Ќулавковски
Учесници: Сенка Анастасова, Виолета Качакова, Борис Бакал, Филип Јовановски, Жарко Трајаноски и други.

18:00 ч.

АКТО МУЗИКА

18:00 The Government @мезе бар „Јагода“
19:00 Ивана Драгшиќ @мезе бар „Јагода“ и различни локации
19:40 Victouer & Миле Гроздановски @ различни локации
20:40 Andreas Hz @ различни локации
21:20 Маrtchin @ различни локации и мезе бар „Јагода“

18:00 – 20:00 ч. Мобилна/монтажна галерија на ЦАЦ ул. „Томаки Димитровски“ бр. 18

Работилница за деца и млади „Шепоти на ѕидовите“
Проект на „Фрлачи на сенки“, Загреб (Хрватска)
Лидери на работилница: Ања Плетикоса, Борис Бакал, Сандра Ускоковиќ, Ведран Сењановиќ и Иван Јерчиќ

20:00 ч. Мобилна/монтажна галерија на ЦАЦ ул. „Томаки Димитровски“ бр. 18

Видео инсталација „Драга, извини што не ти пишав порано“ на Фокус група (Ива Ковач, Елвис Крстуловиќ) од Ријека (Хрватска)

22:30 ч. НУ Народен театар Битола

Театарска претстава: Ибзеновиот непријател на народот како Брехтова поучна драма *Овој проект и АКТО 9 [ЧЕКАН НЕ ОГЛЕДАЛО!] заедно ги делат идеите на Бертолт Брехт
Режисер и автор: Златко Паковиќ
Продукција: Центар за културна деконтаминација, Белград (Србија); Ибзен школарини, Скиен (Норвешка)
Актери: Игор Филиповиќ, Владислава Ѓорѓевиќ, Јелена Илиќ, Божидар Обрадиновиќ и Златко Паковиќ
Композитор и пијанист: Божидар Обрадиновиќ
Сценограф и костимограф: Златко Паковиќ
траење: 95’
*Коорганизатори на настанот се организацијата Друго море, Ријека (Хрватска) како дел од регионалната мрежа „Балканот може современо (БЦЦ)“

22:00 – 01:00 ч. мезе бар „Јагода

АКТО МУЗИКА

22:00 Соња Исмаил
22:40 Dejan Dex
23:20 Васо
00:00 Александар Танчевски

ДЕН 3: 16.08.2015/ НЕДЕЛА

ОФИЦИЈАЛНА ПРОГРАМА

11.00 -17:00 ч. Мобилна/монтажна галерија на ЦАЦ ул. „Томаки Димитровски“ бр. 18

Работилница за деца и млади „Шепоти на ѕидовите“
Проект на „Фрлачи на сенки“, Загреб (Хрватска)
Лидери на работилница: Ања Плетикоса, Борис Бакал, Сандра Ускоковиќ, Ведран Сењановиќ и Иван Јерчиќ

13:00 -15:00 ч. спроти мезе бар „Јагода“

Читачка група: Устав на РМ со Жарко Трајаноски во рамки на проектот „ЖИВИ БИБЛИОТЕКИ: архиви на граѓанска непослушност“ *Долгорочниот проект „ЖИВИ БИБЛИОТЕКИ: архиви на граѓанска непослушност“ започна на АКТО 8 [Час по природа и општество]

17:00 ч. Мобилна/монтажна галерија на ЦАЦ ул. „Томаки Димитровски“ бр. 18

Презентација на работилницата за деца и млади „Шепоти на ѕидовите“ како дел од платформата „Урбано зуење“
Проект на „Фрлачи на сенки“, Загреб (Хрватска)
Лидери на работилницата: Ања Плетикоса, Борис Бакал, Сандра Ускоковиќ, Ведран Сењановиќ и Иван Јерчиќ

18:00 ч. мезе бар „Јагода“ и Мобилна/монтажна галерија на ЦАЦ ул. „Томаки Димитровски“ бр. 16

Проект со публика „На Битола со љубов, одново“, Ѓорѓе Јовановиќ *Овој проект беше првпат изведен на АКТО 7 [ПУБЛИКА]

19:00 ч. Интимен Театар, ул. Стив Наумов бр 35

Перформанс „Свежа вдовица“, Ана Јањатовиќ Зорица, Загреб (Хрватска)

20:00 Мобилна/монтажна галерија на ЦАЦ ул. „Томаки Димитровски“ бр. 18

Филм „Споменик“, Игор Грубиќ, Загреб (Хрватска)

21:00-22.30ч. Мобилна/монтажна галерија на ЦАЦ ул. „Томаки Димитровски“ бр. 18

Настан „Тотална свадба“ во организација на Инвент ИВЕНТ – агенција за испорака на настани
Гости: Супрематистички чочек *Овој проект беше за првпат изведен на АКТО 5 [Свадби]