Премиера во Кинотека на документарниот филм за Илхами Емин

Во Кинотека на Македонија вечер премиерно ќе биде прикажан документарниот филм „Ѓулчинар Илхами Емин“ посветен на животот, уметноста и делото на турскиот поет и писател Илхами Емин.

Филмот е во режија на Исмет Арасан, а оригиналната музика е дело на Ердал Ѓунеј. Директор на фотографија е Мустафа Кемал Коркмаз-Танер Акчил, а илустратор Динч Онур Ајдин.

Филмот е поддржан од Министерството за култура и туризам на Турција и од Министерство за култура на Македонија.

Илхами Емин е турски поет, писател и новинар од Македонија. Роден е во Радовиш на 8 август 1931 година. Образованието го започнал во средното економско училиште во Скопје, а потоа дипломирал на Високата педагошка академија во Скопје, на отсекот Македонски јазик и книжевност. На Балканот е познат како еден од најстарите културни дејци, поточно како балканскиот чинар.

Во литературните кругови е познат како „поетот на розата” бидејќи на зборот роза и дал ново значање, особено заради употребата на метафората на розата во неговата поезијата.

Во неговата богата кариера се вбројуваат и преведувачките ангажмани за Јосип Броз Тито и претседателот на Република Македонија, Киро Глигоров. Има објавено повеќе дела како и драмски претстави кои биле поставени на сцената на Турскиот театар во Скопје, но ги превел и делата на Евлија Челебија, „Основањето на Отоманската Империја“ на Ф.Копрулу, како и делата на Назим Хикмет, Орхан Памук, Ибн-и Рушт и Ахмет Јесеви.

Добитник е на повеќе награди, меѓу кои ПЕН наградата во Македонија во 2011 година и наградата за најдобар роман „Кочо Рацин” во 2012 година. На турски јазик своето творештво го објавува и на веб страницата http://yeniakinci.blogcu.com/, а неговите спомени се објавени во книгата „Балканот и Турците“ (Рифат Емин Сипахи). За неговото дело во 2016 година беше напишана книгата „Ѓулкаја“ од Назли Рана Ѓурел и Зеки Ѓурел.