Повик за учество за фестивалот на аматерски документарен филм – Камера 300

Отворен е повикот за учество на 21 Меѓународен фестивал на аматерски документарен филм – Камера 300, кој ќе се одржува во Битола од 29 октомври до 2 ноември 2013 година. На него може да учествуваат сите оние што не се професионални режисери од целиот свет, а крајниот рок за поднесување на апликациите е 15 октомври 2013 година.

Повик за учество за фестивалот на аматерски документарен филм - Камера 300

Филмовите поднесени за селекција мора да бидат презентирани на DVD и мора да пристигнат најдоцна до 25 октомври 2013 година, да пристигнат во канцеларијата на Камера 300.

По пополнување и поднесување на формуларот за учество по интернет, потребно е апликантите да испратат своја печатена и потпишана верзија, заедно со прегледот на филмот во DVD филмот и другите потребни материјали на CD или DVD. Непотпишаните пријави нема да бидат прифатени .

Филмовите со дијалози или нарација на јазик различен од англискиот мора да имаат превод на англиски. Доставените дела мора да бидат во финална верзија. Поднесените ДВД-а нема да бидат вратени , но ќе бидат вклучени во збирката на Камера 300. Фестивалот го задржува правото на користење на филмовите за строго некомерцијални и образовни цели.

Филмовите треба да се пратат на следната адреса:

Канцеларија на Камера 300
Народна техника
Партизанска бб Битола, 7000
Република Македонија

Повеќе информации може да се добијат на официјалниот сајт на Фестивалот и на мејлот: contact@camera300.mk

Најдобрите ќе бидат наградени со наградата Гран при „Милтон Манаки”, Златна, Сребрена и Бронзена плакета, награда за најдобра камера, најдобар филмски режисер, најдобра репортажа,  UNICA Плакета.

Фестивалот Камера 300 е организиран од страна на Кино сојузот на Македонија , видео клубот „Студио Милтон Манаки” и Народна Техника-Битола.