„Поезијо, те сакаме!“ оваа сабота во културниот центар „Феникс“

Оваа сабота, (21март), на Светскиот ден на поезијата, во Културниот центар „Феникс“ во Скопје, со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи манифестацијата „Поезијо, те сакаме!“.

Ќе настапат над 2о поети, меѓу кои и: Васил Тоциновски, Елена Пренџова, Мирче Нешовски, Христо Петрески, Душко Кралевски, Филип Димкоски, Љерка Тот Наумова, Лидија Давидовска, Ленче Милошевска, Деси Николова, Марина Мијаковска, Снежана Стојчевска, Виолета Сековска, Марија Ѓеоргиеска, Македонка Чадиноска и други.

Инаку, Светскиот ден на поезијата го востанови УНЕСКО на 21 март 1999 година со цел да се промовира читањето, пишувањето, објавувањето и проучувањето на поезијата ширум светот. И на овој начин треба да се помогне поезијата од маргините повторно да се врати во центарот како еден од најспецифичните, најзначајните, најкреативните, најмасовните и најпопуларните литературни жанри.

Организатори на манифестацијата се Издавачката куќа Феникс и Фондацијата за културна и научна афирмација и презентација Македонија Презент од Скопје.