Почина актерката Мира Фурлан

На 65 годишна возраст почина актерката Мила Фурлан, позната по улогите во филмовите на Емир Костурица, но и американските серии „Вавилон 5“ и „Изгубени“.

Веста за смртта на Фурлан беше објавена на нејзините профили на социјалните мрежи, како и режисерот на „Вавилон 5“, Мајкл Стразински.

Фурлан е родена во Загреб во 1955 година. Првично била една од најистакнатите актери во хрватскиот Народен театар во Загреб, а во осумдесеттите години од минатиот век, станала една од најпознатите и најавтентичните југословенски актерки.

За време на распадот на Југославија, Фурлан се сели во САД каде што продолжува да се бави со актерство. Нејзините најпознати улоги се во телевизиските серии „Вавилон 5“ и „Изгубени“.

Актерката долго време се борела со тешка болес и последните месеци ги поминала во болница.

Извор: РТЛ