Одбележување на Светскиот ден на музеите со бесплатен влез на три изложби во МСУ

Светска заедница на музеи ќе го прослави Меѓународниот ден на музеите, во четврток на 18 мај. На иницијативата се приклучува и Музејот на современа уметност во Скопје, со бесплатен влез и попуст на сите книги во музејската книжарница.

Музејот на современата уметност – Скопје ќе биде отворен за публика до 20 часот и во него ќе можат да се погледнат изложбите на Михајло Арсовски, Делчо Михајлов и „Аквизиции и донации 2012-2016“. Влезот е слободен, а сè во нашата книжарница ќе биде со 30% попуст.

Целта на Меѓународниот ден на музеите е да се подигне свеста и фактот дека „музеите се важно средство за културна размена, збогатување на културите, развојот на меѓусебно разбирање, соработка и мир меѓу народите“. Секоја година на 18 мај, се организираат настани и активности кои во зависност од организацијата може да траат еден ден, викенд или цела недела.

Учеството на Меѓународниот ден на музеите е сè по масовно од година во година и атрактивно меѓу музеите низ целиот свет. Во 2016 година, повеќе од 35.000 музеи учествуваа на настанот во околу 145 земји.