Обвинителство: Во постојан контакт сме со МВР за идентификација на учесниците во собраниските нереди

Основното јавно обвинителство (ОЈО) – Скопје во новото соопштение до јавноста тврди дека е во постојана комуникација со Министерството за внатрешни работи во врска со идентификација на учесниците во нередите кои се случија во Собранието на Република Македонија.

„Дежурните јавни обвинители редовно се известувани за текот на настаните и даваат насоки за натамошното постапување на полицијата“, велат од Обвинителството.

При прием на информации, согласно на поединечните настани, велат тие, се преземаат конкретни мерки и дејствија.

„Поради обемноста во постапувањето на обвинителството до овој момент се вклучени шест јавни обвинители, но согласно потребите бројката на вклучени јавни обвинители се очекува да се зголеми, а се во насока на брзо и ефикасно расветлување на овие кривично правни настани“, соопштува ОЈО.

Исто така, тврдат дека до овој момент не е поставена правна квалификација на извршените кривични дела, откако низ медиумите се појави информација дека Обвинителството предметот „обид за убиство“ го преиначило во „учество во толпа“.

„Поставувањето на конкретната правна квалификација за секое лице  за кое ќе се утврди дека сторило кривично дело ќе биде сторено откако ќе се собере потребниот доказен материјал одделно за секое лице инволвирано во кривично правните настани и по утврдување на фактите. Оттука ја известуваме јавноста дека Основното јавно обвинителство Скопје нема направено никаква преквалификација на било кое кривично дело и дека досега објавените информации во дел од медиумите се шпекулација. Бројот на лицата лишени од слобода, конкретните дејствија на истражните органи, како и натамошните дејствија кои ќе бидат преземени, јавното обвионителство ќе и ги соопшти на јавноста кога ќе се создадат услови за тоа и откако надлежните јавни обвинители ќе завршат со првично утврдување на фактите“, се вели во соопштението на ОЈО.