Нема да може да се закажува вадење пасош додека не стигнат нови обрасци

Министерот за внатрешни работи, Наќе Чулев, соопшти дека МВР повеќе нема да прима апликации за патни исправи додека не пристигнат новите обрасци кои се очекуваат во текот на следниот месец. Дотогаш системот за закажување термин за патна исправа ќе биде ставен надвор од функција.

На денешната пресконференција Чулев информираше дека Министерството располага со уште околу 3.700 преостанати обрасци за патни исправи и дел од нив, околу 650, ќе бидат искористени за оние кои веќе аплицирале за добивање пасош по итна постапка. Останатите обрасци ќе се чуваат за приоритетни медицински случаи.

Министерот додаде дека досега во МВР пристигнале околу  16.000 апликации за добивање патни исправи по редовна постапка, кои нема да може да бидат спроведени додека не дојдат новите обрасци. Обрасците кои ги испорачува компанијата „Веридос“, согласно склучениот договор, требало да стигнат на 24 март, но според министерот Чулев има најави дека овој рок може да се скрати.

Според Министерот, проблемот со недостаток на пасоши е резултат на лошо планирање, пропусти во работењето и доцнење со нарачката.