НАСА објави 2,95 милиони фотографии од термалните емисии на планетата Земја

Од 1999, леталото Тера на НАСА први неверојатни фотографии од термалните емисии и радијацијата од површината на планетата за јапонското Министерство за економија, трговија и индустрија. Сега сите тие слики станаа јавно достапни.

Вкупно 2,95 милиони фотографии направени од леталото откриваат неверојатни сцени. Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer (ASTER), инструмент користен да забележува датуми за земјината температура и рефлектирање на радијација.

На сателитот има два уреди за фотографирање, кои обезбедуваат стерео слики кои даваат важни податоци. Поради тоа, сателитот е особено корисен при анализирањена природни катастрофи, како исходот од поплави или вулкански ерупции.

Фотографиите и податоците можете да ги најдете на овој линк.

Извор: Gizmodo