Мора да се заштитат непридружуваните и разделени деца кои бегаат од конфликтот во Украина, апелираат УНХЦР и УНИЦЕФ

Изминатата недела, повеќе од еден милион бегалци побегнаа од Украина во потрага по безбедност и заштита. Стотици илјади од нив се деца, кои во голем дел бегаат без придружба или разделени од своите семејства, покажуваат извештаите. „Децата без родителска грижа се под зголемен ризик од насилство, злоупотреби и експлоатација. Штом овие деца се префрлат надвор … Continue reading Мора да се заштитат непридружуваните и разделени деца кои бегаат од конфликтот во Украина, апелираат УНХЦР и УНИЦЕФ