Како да „преживеете“ за време на насилни протести

Иако можеби, тоа изгледа драматично, лутата толпа може да биде опасна и непредвидлива, како природна  катастрофа. Секоја година илјадници луѓе ширум светот се убиени за време на бунтови и протести поради расни, верски, економски, политички или социјални причини. Ако се најдете во средина на немири, а во моментот не сте во можност да ги избегнете, постојат неколку совети како да се заштитите себе си од поголемо зло, пишува „wikihow.com

Ако сакате да знаете како да се заштитите следете ги овие чекори:

Метода 1/2 за „преживување“ на насилен протест

1. Бидете подготвени. Доколку се најдете во немири од кои во моментот неможат да се избегнат, во тој случај преземањето на неколку важни чекори можат да имаат големо влијание врз вашиот живот. И покрај тоа што е лесно да претпоставите дали ќе се случат жестоки немири во ваша близина, најдобро е да се спремите за најлошото. Дури и најсовршената толпа може да се претвори во опасна, ако нејзините членови се лошо, трескавично расположени. Лутината и хистеријата се заразни, така да добро е да се знае  како да се избегнат вакви ситуации доколку се појават.

– Една од најважните работи е да се запознаете со околината. Важно е да знаете каде може да се движите, размислете за сите можни правци во кои можете да избегате. Крстосниците се најдобри бидејќи имате повеќе правци како опција. Носете мали количини на пари со вас во случај да треба брзо да организирате превоз до дома, да исплатите разбојници или за решавање на вашите основни потреби.

2.Останете смирени. Немирите носат интензивни емоции што вријат по површината, но ако сакате да преживеете, најдобро е да знаете да си ги самоконтролирате емоциите. Вашиот адреналин и инстинктите за опстанок ќе започнат, но стремете се да размислувате рационално и да ја извршувате безбедноста методично. Избегнувајте конфронтација со држење на главата надолу. Прошетка за сите времиња, ако се движите премногу брзо или го забрзате вашето темпо на движење можете да привлечете несакано внимание.

3.Чувајте ги вашите најблиски блиску до вас. Ако не сте сами, во тој случај првото нешто што треба да го направите е да ги споите рацете и колената со сите луѓе околу вас. Доколку имате дете земете го во раце, за да не го прегазат. Држењето заедно со вашите најблиски, нека биде ваш прв приоритет, додека втора работа треба да биде барањето излез од ситуацијата. Убедете ги луѓето дека ако сте повеќе луѓе имате повеќе сила и дека е подобро да се држите се заедно.

4.Не се вклучувајте директно. Доколку сте во немири, последното нешто што треба да го направите е директно да се инволвирате, да завземете страни, да помогнете или да се издвоите. Односно треба да се издвоите полека и да се обидете да избегнете од немирите. За да го направите тоа, треба да бидете во близина на ѕидови или пречки, но избегнувајте ги тесните грла или области каде има мал простор а многу луѓе.

5. Доколку сте со автомобил, возете соодветно и внимателно. Освен ако вашиот автомобил не се наоѓа во центарот на разбунтуваната толпа, продолжете да се движите со мала брзина. Обидете се да се движите по улици кои се со помала веројатност да бидат мета на толпата, избегнувајте главни патишта кои имаат поголема веројатност да бидат окупирани. Доколку некој се обидува да го блокира вашиот автомобил, продолжете да возите со минимална брзина (што не значи дека треба да ги изгазите). Возете со умерена брзина за тие да имаат време да се повлечат и да разберат дека вие сте тука само поради работа.  Запомнете дека вие ја имате моќта додека возите. Не дозволувајте  неколку лути луѓе да ве попречат да го возите вашиот автомобил, освен ако не ве попречат во целост. Многу активисти се плашат од автомобили, бидејќи имало случаи кога возачите се движеле накај  демонстрантите. Не заборавајте да бидете цврсти, но не и агресивни за да избегнете давање на погрешен впечаток

6. Излегувајте од толпата бавно и претпазливо. Доколку сте се нашле во толпа и сакате да ја избегнете, во никој случај не треба да се движите во спротивна насока од нив. Движете во иста насока се додека не наидете на простор каде можете да застанете на страна и толпата да ве премине. Ако сметате дека можете да западнете во голема толпа и стравувате дека ќе бидете прегазени, користете ги лактите за да се заштитите. Иако ќе сакате да ги избегнете и да си го спасите животот, движете се мирно и релевантно бавно. Доколку се најдете во средина на толпата, особено важно е да се движите во иста насока со толпата се додека не најдете простор да излезете од неа.

7. Избегнувајте области со многу сообраќај. За поголема безбедност, треба да избегнувате патишта кои имаат многу сообраќај и се со голема веројатност да бидат мета на толпата. Дури и ако тоа е вашиот најбрз пат до дома, не значи дека е и најбезбеден.

Еве што треба да направите: избегнете ги главните патишта. Главните патишта плоштадите и други такви области со висок сообраќај најверојатно ќе бидат мета на демонстрантите.

8. Избегнувајте јавен превоз. Сместете се на безбедно затворено место. Немирите најчесто се случуваат надвор на улиците. Да се биде внатре во зграда е побезбедно отколку надвор. Заклучете ги вратите и прозорците и држете се подалеку од нив. Иако можеби ќе наидете на искушение да видите што се случува надвор, не го правете тоа бидејќи на тој начин ги зголемувате шансите да бидете повредени. Сместете се во просторија која нема директен излез накај толпата, на тој начин ќе се заштитите од камења и куршуми. Размислете за најмалку два излеза од просторијата, доколку треба да ја напуштите зградата набрзина. Внимавајте на оган, ако толпата се врти кон градење, тоа може да биде цел.

9. Бидете информирани. Користете ги социјалните мрежи, онлајн медиумите како и локалните телевизии и радио станици за да се информирате што се случува и каде е најбезбедно. Запомнете дека информирањето може да ви помогне да ги избегнете немирите повеќе од што може да ви помогне да ги преживеете. Следењето на вестите може да ви помогне каде да се движите и кои области се безбедни.

Метода 2/2 Дополнителни мерки за претпазливост за области со висок ризик

 1. Носете најбезбедна облека. Носете облека која е со најмала изложеност на кожата, пример долги панталони, кошули на долги ракави. Не носете облека која може да се протолкува како воена или полициска, избегнувајте да носите се што изгледа како униформа. Исто така ако не сакате да бидете протолкувани од полицијата како бунтовник, не носете темно обоени облеки, особено црно маскирани џемпери, бидејќи овој тип на облека е поврзан со демонстрантите во многу земји низ целиот свет. Секоја толпа на демонстранти е уникатна. Иако неможете да ги смените вашите алишта за време на немири, треба да се обидете да избегнете изглед како тој на демонстрантите, ако можете. Доколку се најдете во немири и носите ист џемпер како демонстрантите, соблечете го.
 2. Најдете решение за плакнење на очите во случај на изложеност на солзавец. Ако сте загрижени дека можете да бидете изложени на солзавец, потребно е да најдете решение како да ги измиете очите. Можете да понесете паста за заби со вас и доколку солзавецот е пуштен да нанесете под вашите очи, доколку немате друга опција на располагање. Друга добра работа е во пластична кеса да си понесете крпа потопена со оцет или сок од лимон во случај на испуштање гас.
 3. Чувајте ги вашите документи со вас доколку патувате во странство.Ако патувате во странство , се регистрирате со конзулат на вашата земја, носете го вашиот пасош во секое време. Дури и ако сте во сопствената земја носете го со вас бидејќи содржи информации за вас во случај да бидете уапсени или во несвест.
 4. Носете екстра телефон. Доколку сте во можност понесете два телефона, едниот во џеб, другиот во кеса. Во случај да го изгубите едниот, употребете го другиот.
 5. Имајте слатки при рака во случај да ви падне шеќерот а и да си ја задржите енергијата. Адреналинот ќе ви ја одземе енергијата а шеќерот ќе ви ја зголеми.
 6. Избегнувајте да бидете погодени од хемикалии и оружје. Полицијата за да ја растера толпата може да употреби контролни агенси (солзавец, гумени куршуми, водени топови итн.) Овие оружја и хемикалии може да предизвикаат силна болка, респираторен дистрес и слепило. Обидете се да се држите настрана од првите борбени редови, научете да ги препознавате знаците за употреба на овие контролни агенси и како да се справите со изложеноста.
 • Избегнувајте да носите масло за тело и крем за сончање, на тој начин хемикалиите се лепат за вашата кожа.Отстранете ги со детергент, без сапун пред да заминете во близина на немирите.
 • Носете очила наместо контактни леќи. Солзавецот во контакт со леќи е незамислива болка.Очилата за пливање или гас маските можат да ви ги заштитат очите.
 • Носете влажни крпчиња во пластична кеса и врзете ги околу уста во случај да се употреби солзавец. Менувајте ги често бидејќи после подолга употреба ти почнуваат да впиваат гас.
 • Носете ванил или латекс ракавици за да ги заштитите рацете од бибер спреј. Нервните завршетоци ќе направат да се чувствувате како во агонија ако се испрскани.
 • Носете резервна облека во пластична кеса и доколку сте во можност променете ја во случај да сте погодени од хемикалии или водени топови.
 • Избегнете триење на рацете со очите, носот, устата и слично по хемиски напад.

Најважно од се е да останете смирени.